image-2018-05-01 (2)

4 ex-Internationals én 5 OldStars spelers van het Nationaal Ouderenfonds speelden voor Oranje tijdens het WK walking football in het Engelse Bristol op 12 mei. Ontmoeten, bewegen en meedoen staan centraal bij OldStars. Geniet van de aftermovie.

Mogen we je even voorstellen: ons Oranje team

Egbert van de Worp, Wout Jonker, Sjaak de Wit, André van der Ley en Peter Stolk debuteerden in Oranje op het WK walking football. De geselecteerde spelers speelden in het Nederlandse team zij aan zij met ex-Internationals Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Wim Rijsbergen en Kees Kist.

Peter Stolk OldStars WK 2018
Andre van der Ley OldStars WK 2018
Wout Jonker OldStars WK 2018
Sjaak de Wit OldStars WK 2018
Egbert van de Worp OldStars WK 2018

Peter Stolk (66)

“Toen ik net gestopt was met werken, ben ik voor het eerst gaan kijken bij walking football. Aanvankelijk had ik geen interesse. Ik vond mezelf nog te fit. Toch liet het me niet los: het plezier op het veld werkte aanstekelijk. Ik meldde me aan bij Unitas’59 in Eindhoven. Nu kijk ik er echt elke week ontzettend naar uit. Je krijgt weer een beetje het gevoel van vroeger. Je ervaart kameraadschap en bent lekker sportief bezig. Ik heb heel veel leuke mensen leren kennen.

André van der Ley (68)

Jan Mulder beschreef André van der Ley eens ‘zo lichtvoetig als een vlinder, en zo kwetsbaar tegelijk’. André heeft zijn sporen verdiend in de sport. In 1974 behoorde hij tot de laatste 40 voetballers voor de Oranje selectie voor het WK. Hij haalde het niet. Nu is hij actief promoter van OldStars walking football in de Achterhoek bij De Graafschap. “Het gaat er op mijn leeftijd echt niet meer om of je goed kunt voetballen. Het gaat om plezier. Dat je mee kunt doen. Ook aan een derde helft. De saamhorigheid bij OldStars is fantastisch. Dat doet heel veel.”

Wout Jonker (65)

Walking football, dat is toch iets voor mensen met een rollator!’ Wout Jonker, OldStar vanaf het eerste uur bij ADO Den Haag, kreeg dit regelmatig naar zijn hoofd geslingerd. Zijn oplossing: de schreeuwers mee laten doen. “Je moet het echt spelen voordat je een oordeel velt. Het spel gaat sneller en dynamischer dan mensen denken.” Wouts arts ziet in ieder geval de positieve effecten van de beweegdrift. “De conditie van mijn longen is verbeterd. Je zou het omgekeerde verwachten op mijn leeftijd.” Ook sociaal levert OldStars veel op. “De deelnemers hebben een hechte vriendschap. Dat betekent veel voor mij.”

Sjaak de Wit (66)

“Sporten is mijn lust en mijn leven. Meedoen met het WK is een droom die uitkomt! Vroeger was Sjaak Swart mijn idool en nu ga ik met hem voetballen. Hoe mooi kan het zijn!” En dan te bedenken dat Sjaak eerst niks moest hebben van ‘voetbal voor oude mannen.’ Toch meldde hij zich een half jaar geleden aan. “Ik was direct om. Het is zó ontzettend leuk. Je bent gezellig bezig en je speelt lekker je partijtje. Ik voel me tijdens zo’n potje voetbal weer 18! Je hebt zoiets echt nodig na je pensioen. Met de deelnemers trappen we een lolletje en we praten over van alles en nog wat.”

Egbert van de Worp (67)

De selectiedag in het Olympisch stadion was voor Egbert heel bijzonder, maar ook emotioneel. “Mijn tweelingbroer overleed op zijn 23e. Hij had het ver kunnen schoppen. Hij was keeper en werd al jong geselecteerd voor het UEFA jeugdelftal.” Egbert is de enige Oranje die nog nooit eerder aan walking football had gedaan. “Ik vind het spelletje onwijs leuk. Het is belangrijk om sportief bezig te zijn en dan het liefst nog met wat humor, daar hou ik van. En mijn 6 kleinkinderen zijn trots dat ik meedoe met het WK. Opa kan toch meer dan boekjes voorlezen.”

Deelname aan het WK walking football werd mede mogelijk gemaakt door Kappé International.