Lachend met rolstoel_DIE4721

Veel ouderen in Nederland zijn extreem eenzaam. Zij hebben weinig tot geen sociale contacten en komen vaak de deur amper nog uit. In iedere stad, in iedere wijk wonen zulke ouderen. De kans is dus groot dat ook in uw buurt eenzame ouderen wonen. Het Nationaal Ouderenfonds pakt deze eenzaamheid aan op straatniveau met het tien stratenplan.

Zoals bij mevrouw van der Lek die uit Indonesië komt. “Ik heb na 70 jaar mijn land en dorp weer gezien. Zo leuk!” Haar buurvrouw is straatcoördinator bij het tien stratenplan en had speciaal foto’s op een tablet gezet voor mevrouw van der Lek. Dankzij haar kon zij Indonesië weer zien. Ontdek meer over het tien stratenplan van het Nationaal Ouderenfonds.

Wat is het tien stratenplan van het Ouderenfonds?

Dit succesvolle initiatief is ontstaan in Utrecht en geeft een mooie boost aan de wijk. Het idee is simpel: een buurt of wijk wordt verdeeld in tien straten en voor iedere straat wordt een straatcoördinator aangesteld. Deze straatcoördinator weet actief eenzame ouderen in zijn straat op te sporen, contact te leggen en te onderhouden. De coördinator bekijkt samen met de oudere hoe de eenzaamheid kan worden teruggedrongen. Dat kan van alles zijn: van wekelijks een kopje koffie drinken met iemand tot aan hulp bij het boodschappen doen of sociale activiteiten in groepsverband zoals sporten of breien.

Bekijk hier een item over het tien stratenplan:


(Bron: U in de wijk Kanaleneiland)

Bekijk hier een item over eenzaamheid:


(Bron: NOS Journaal)

Versterken buurtgevoel

De tien straatcoördinatoren zijn vrijwilligers die het buurtgevoel willen versterken. Zij zijn een rots in de branding voor ouderen in de straat en weten mensen samen te brengen en te verbinden. Ze werken nauw samen en komen regelmatig bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast onderhouden ze een netwerk van relevante organisaties en instanties. De tien straatcoördinatoren dragen samen bij aan het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen in hun wijk.

Beluister hier een interview met een straatcoördinator:

(Bron: NOS Radio 1 Journaal)

Er zijn op dit moment straatcoördinatoren actief in Utrecht. Medio oktober starten er straatcoördinatoren in Heerhugowaard en Den Helder.

Help mee en versterk het buurtgevoel

Wilt u ouderen zoals mevrouw van der Lek steunen of aan de slag als straatcoördinator? Steun met een gift of wordt ook straatcoördinator.

Meer informatie over het tien stratenplan?

Neem dan contact op met Ellen Coster via telefoonnummer 030-6567774 of via e.coster@ouderenfonds.nl

Het tien stratenplan wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Brentano’s – Steun Des Ouderdoms, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.