menu Terug naar boven

Welkom op de website van het Ouderenfonds.
Maak hieronder uw keuze om door te gaan.

Of ga direct naar

‘Zo gaaf: met 1 dag per jaar maken we het verschil’

Milou van den Dool_bewerkt2

“Hoe simpel een wens soms ook lijkt, voor een oudere kan het een wereld van verschil maken.” Milou van den Dool is projectcoördinator Nationale Ouderendag. “Nationale Ouderendag brengt iets in beweging. Dat vind ik geweldig.”

“De wensen die we binnen krijgen, zijn heel verschillend. Maar opvallend is dat het vaak om kleine dingen gaat. Wandelen, iemand van vroeger ontmoeten, een gezellig praatje, lekker eten. Voor de meeste mensen is dit simpel. Maar voor ouderen lang niet altijd, omdat de mobiliteit afneemt en het sociale netwerk klein is.”

Oprecht contact

“Op Nationale Ouderendag gaan deze wensen in vervulling. Een vrijwilliger kiest vooraf een wens die goed bij hem of haar past. Op de dag zelf haalt deze vrijwilliger de oudere op en gaan ze samen op pad. Doordat de oudere en de vrijwilliger samen de wens vervullen, is er direct een mooi, oprecht en waardevol contact. Zowel de vrijwilligers als de ouderen genieten intens van deze dag.”

Brandweer

“Soms komen er ook heel bijzondere wensen binnen. Zoals bijvoorbeeld de meneer die zijn dochter graag thuis wilde bezoeken, maar de trap niet meer op kon. Op Ouderendag tilde de brandweer meneer naar binnen via het raam!”

Orgaandonor

“Of de weduwe die graag iemand wilde ontmoeten die de organen van haar man had ontvangen. Een zeer complexe wens, want er zijn veel regels rondom privacy en orgaandonatie. Maar het is het lokale Ouderendagcomité gelukt een zeer bijzondere en emotionele ontmoeting te regelen.”

Eenvoudige wensen

“Wat mij ieder jaar weer raakt, is dat de meeste wensen zo eenvoudig zijn. Dat je denkt ‘hoe kan het dat niemand helpt?’. Soms komt het omdat ouderen helemaal alleen zijn, of soms durft iemand niet om hulp te vragen. Vorig jaar was er een wens van een mevrouw die graag wilde zwemmen. De tamtam ging snel rond en uiteindelijk gingen zeven dames samen zwemmen op Ouderendag. En het allermooiste: het was zo’n succes, nu zwemmen ze iedere week samen.”

Verschil maken

“Hoe mooi is het dat wij met één dag in een jaar het verschil kunnen maken voor ouderen en een beweging op gang kunnen brengen. Ervoor kunnen zorgen dat er een vraag naar voren komt, een behoefte wordt uitgesproken, waar wij vaak veel meer mee kunnen dan dit eenmalig organiseren. Een dag waarop oprecht contact ontstaat, vriendschap en begrip, dat wil je toch?!”

Maak ook het verschil!

Vervul een wens of steun met een gift.