menu Terug naar boven

Welkom op de website van het Ouderenfonds.
Maak hieronder uw keuze om door te gaan.

Of ga direct naar

De Zilverlijn is goud

Babs Bergen werkte als projectmanager van de Zilverlijn bij het Nationaal Ouderenfonds

Babs Bergen werkte als projectmanager van de Zilverlijn bij het Nationaal Ouderenfonds. Met veel passie en plezier zette zij zich in voor eenzame ouderen. Nu Babs met een nieuwe uitdaging start, blikt ze terug op haar tijd bij het Nationaal Ouderenfonds: “Ik voel me rijk en dankbaar door mijn werk bij de Zilverlijn.”

Hoe het allemaal begon

Als stagiaire ‘Innovatie’ stroomde Babs in bij het Nationaal Ouderenfonds. “Mijn afstudeeropdracht voor de opleiding Toegepaste Gerontologie was gericht op de motivatie van ouderen om tablets te gebruiken. Ik ging op pad in de regio Amersfoort en interviewde ouderen. Ik deed een voorstel voor een televisieprogramma dat ouderen leert omgaan met een tablet. Na het afstuderen bleef ik plakken bij het Ouderenfonds: ik startte als supervisor op de Zilverlijnbus.”

Zilverlijn

Met de Zilverlijnbus vraagt het Ouderenfonds aandacht voor eenzame ouderen én betekent daadwerkelijk wat voor hen. Vrijwilligers van de Zilverlijn bellen ouderen voor een goed gesprek of een luisterend oor. Luister naar de podcast ‘Een luisterend oor’ van de Zilverlijn en ervaar zelf hoe een gesprek met de Zilverlijn eraan toe gaat!

Telefoonangst

“Als supervisor reisde ik 10 maanden lang met de Zilverlijnbus door het hele land en bezocht alle KPN-locaties. KPN levert niet alleen de techniek voor Zilverlijn, maar stelt ook vrijwillige medewerkers beschikbaar ter ondersteuning van de beldienst. Met veel plezier trainde ik meer dan 1000 KPN-medewerkers voor de Zilverlijn en koppelde hen vervolgens aan de ouderen voor een goed gesprek of een luisterend oor. Enkele vrijwilligers hadden vooraf wel last van telefoonangst, maar na het eerste telefoontje was dat zo voorbij. Uiteindelijk werd er veel gelachen aan de telefoon.” vertelt Babs.

Trots op de Zilverlijn

Na het succes van de Zilverlijnbus, professionaliseerde Babs de beldienst. “Ik ben heel blij en trots dat ik daaraan kon meewerken. Vooral de radiodocumentaire over de Zilverlijn bij VPRO en de officiële kick-off op het Binnenhof van Den Haag, vond ik hoogtepunten. In Den Haag belden de staatssecretaris en ministers met eenzame ouderen van de Zilverlijn, in ‘mijn’ bus! Het leverde zowel mooie als hilarische momenten op.”

Inzetten voor eenzame ouderen

In de ‘Week tegen de eenzaamheid’ trainde Babs de gehele selectie van FC Utrecht voor de Zilverlijn. “Een deel van de selectie, waaronder trainer Erik ten Hag, belde op het klantcontactcentrum met Zilverlijnouderen. Vooraf vertelde ik ze wat een Zilverlijngesprek precies inhoudt en wat van hen werd verwacht. De selectie wilde iets betekenen voor eenzame ouderen, maar beseften voor deze ervaring niet hoe groot de eenzaamheidsproblematiek onder ouderen is. Toch praten ouderen juist met groot respect over oorlog, verlies en huisdieren.”

Rijk en dankbaar

Babs begint aan een nieuwe uitdaging en gaat weer aan het werk als hulpverlener. “Ik ga werken met ouderen met geriatrische problematiek. Mijn ervaring bij de Zilverlijn en het Ouderenfonds neem ik mee. Ik voel me rijk en dankbaar door de mooie Zilverlijnherinneringen en de feedback van ouderen en vrijwilligers. Hierdoor heb ik een goed beeld wat ouderen én vrijwilligers vandaag de dag beweegt.”