menu Terug naar boven

Welkom op de website van het Ouderenfonds.
Maak hieronder uw keuze om door te gaan.

Of ga direct naar

(On)zichtbare eenzaamheid

foto Ouderenfonds vakantie

‘Zuster Clivia’, zo wordt begeleidster Simonia van der Meijden (55) genoemd door Ingrid Cecilia (67) en Ria Vorstenbos (73). Ingrid en Ria kennen elkaar van de dagopvang en zijn samen met het Ouderenfonds op vakantie. Simonia is mee als begeleidster. Ingrid en Ria hebben een visuele beperking.

“Er zijn geen woorden voor hoe erg ik deze vakantie waardeer. Vroeger ondernam ik veel activiteiten. Dat gaat nu moeilijker dan vroeger. Ik heb nog maar een zicht van 5%. Schaduwen en contrasten dat is het enige wat ik zie. Ik heb dus veel hulp nodig. Maar bij de dagopvang van de Koninklijke Visio De Vlasborch heb ik veel geleerd om hier mee om te gaan. Dat helpt mij elke dag. Uitjes ondernemen zoals bijvoorbeeld deze vakantie zijn daardoor beter mogelijk”, vertelt Ria.
“Onze ogen zijn vaak ook de ogen van de cliënten. Door de motoriek te stimuleren en bepaalde handelingen aan te leren zorgen wij voor handvatten bij de cliënten”, legt Simonia uit.

Over het hoofd gezien

Ook Ingrid laat weten hoe erg ze de vakantie apprecieert. “Ik geniet heel erg van deze vakantie. Mijn laatste vakantie is zeker 10 jaar geleden. Ik voel mij een rijk mens. Ik ben vaak alleen thuis. Dat zorgt ervoor dat ik mij weleens eenzaam voel. Mijn familie woont op Curaçao, daar kan ik niet bij op de thee. Dan is je sociale kring al snel kleiner. Maar ik ben ook op een andere manier eenzaam. Omdat je een uitzondering bent van de maatschappij. Je wordt af en toe letterlijk over het hoofd gezien.”

Samen lachen, samen huilen

“Ik heb geen moment aan thuis gedacht,” zegt Ria. “Ik geniet met volle teugen. Het delen van deze ervaringen vind ik heel mooi. Het is bij mij altijd ‘samen lachen, samen luisteren en samen huilen’. Wij zijn zo afhankelijk van een ander. Wij zijn minder bewust van wat om ons heen afspeelt. Dat zorgt ervoor dat je wordt overgeslagen en je je eenzaam kan voelen.”

Gelukkig mens

De vakantie is voor beide dames een trip die ze niet snel vergeten. “Wanneer je extra hulp nodig hebt, voel je je al snel bezwaard. Je bent vaak een uitzondering. Dat gevoel heb ik deze week niet gehad. Dat maakt mij een gelukkig mens”, zegt Ria.

De vakantie voor Ria en Ingrid werd mogelijk gemaakt door RCN Vakantieparken, die ouderen trakteerde op een geheel verzorgde vakantieweek.

Gaat u ook mee op vakantie?

Het Nationaal Ouderenfonds biedt vakanties speciaal voor ouderen aan. De vakanties zijn gericht op drie verschillende doelgroepen. Hier wordt gekeken naar de zorgvraag, begeleiding, tempo en faciliteiten tijdens de reis. Vraag hier de vakantiegids aan.