menu Terug naar boven

Welkom op de website van het Ouderenfonds.
Maak hieronder uw keuze om door te gaan.

Of ga direct naar

Ries Wouterse is best nog wel mobiel

Meneer Wouterse, 86 jaar, test de digitale butler Alfred

“Ik vind mijn smartphone best een handig ding. Ook ouderen moeten meegaan met hun tijd!” Ries Wouterse is 84. Hij test onze butler Alfred: een spraakgestuurde app die ouderen moet gaan helpen. Alfred helpt ouderen bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en sociale contacten.

Meneer Wouterse test Alfred

“Ik gebruik mijn smartphone nu bijvoorbeeld voor het nieuws en weersvoorspellingen en om berichtjes te sturen naar mijn kinderen. Maar ik denk dat ik er nog veel meer mee kan.” Ries Wouterse (84) wil Alfred wel testen. Hij drukt op de grote ronde knop om een vraag te stellen. “Alfred, laat me de route naar Amsterdam zien.” Meteen verschijnt de route naar de hoofdstad in zijn scherm. “Hij gaat alleen niet over de snelweg, dat is wel apart.” Meneer Wouterse kijkt lachend naar de telefoon en stelt nog een lading vragen. Door deze test kunnen wij Alfred verbeteren en de impact van de digitale butler op het leven van ouderen onderzoeken.

Meegaan met je tijd

“Ik vind dit initiatief van het Ouderenfonds heel goed. Ook ouderen moeten mee gaan met de tijd. Ik ben best nog wel actief. Ik vind het belangrijk om in beweging te blijven, fysiek en mentaal. Dus ook met de computer en mobiele telefoon. Zo ken ik zat senioren die niet mobiel zijn en zelfs geen mailtje kunnen sturen. Dan mis je echt wat. En vaak wordt er in families onderling gecommuniceerd via de smartphone. Ik heb mijn telefoon altijd bij me. Als de app Alfred het straks helemaal goed doet, zou ik die graag downloaden op mijn toestel.”

Meer over Alfred

Alfred is een van de innovatieve projecten van het Nationaal Ouderenfonds om ouderen te ondersteunen. Met hulp van Alfred kunnen ouderen langer zelfstandig wonen. Ze krijgen op een makkelijke manier toegang tot allerlei functionaliteiten op hun tablet of smartphone door alleen hun stem te gebruiken. Zo hebben ze altijd hulp bij de hand. Alfred kan bijvoorbeeld een agenda bijhouden, vragen beantwoorden en geheugenspelletjes spelen.

Alfred is een internationaal project en wordt mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.