menu Terug naar boven

Welkom op de website van het Ouderenfonds.
Maak hieronder uw keuze om door te gaan.

Of ga direct naar

Jong en oud breien samen tegen eenzaamheid

20171107_105157

“Inpiepen, omslaan, doorhalen en af laten glijden!”, klinkt het streng op de Nimeto in Utrecht. De leerlingen van deze creatieve mbo-school krijgen een stevig breilesje van echte professionals.

Om stipt 10 uur begint het feest. Buiten wordt het ijs van de autoruiten gekrabd en de handschoenen en sjaals ontwaken weer uit hun zomerslaap. Het heeft gevroren, de winter is nu echt begonnen. Van de bittere wintertemperaturen die buiten heersen, is er binnen de muren van Nimeto niks te merken. Hier wordt heel wat gezweet en gezwoegd tijdens het breien en haken.

Steken laten vallen

“Ik heb nooit eerder gebreid of gehaakt”, is de meest voorkomende uitspraak van de dag. Maar dat de studenten van Nimeto niet snel opgeven, wordt al snel duidelijk. Met breinaalden in hun handen, en hier en daar wat hulp van een breiring, gaan ze geconcentreerd aan de slag. Ze maken hele kleine, schattige mutsjes, voor op de smoothies van innocent. Want ook de sapflesjes kunnen wel wat extra warmte gebruiken met deze kou. Hier en daar laten de leerlingen wat steken vallen. Maar geen paniek, want ze krijgen hulp van echte brei- en haakprofessionals.

Kritische opperbreister

De opperbreister, mevrouw Ottevanger (88), settelt zich op haar troon. Vanuit de grote, jaren 70-achtige stoel houdt ze alles goed in de gaten. En kritisch is ze zeker. “Nee, nee… zo werkt dat niet hè?”, zegt ze streng terwijl ze de breipennen uit de handen trekt van leerling Jo-Anne (17). “Inpiepen, omslaan, doorhalen en af laten glijden”, herhaalt Ottevanger een stuk of 10 keer. “Als je dat versje kan, dan kan je breien. Zo simpel is het!” 10 Steken verder krijgt Jo-Anne dan toch weer toestemming om het zelf te proberen. En het versje helpt. Jo-Anne krijgt het breien onder de knie en het begin van het mutsje is geboren.

Breien met en voor ouderen

Tussen al het breien en haken door is er toch ook nog tijd voor iets lekkers. Er is genoeg breivoedsel en -vocht aanwezig, zodat iedereen er goed tegenaan kan. Koffie, thee en koekjes; de breiers komen niks te kort. Sommigen worden een beetje melig van alle gezelligheid. “Het is best wel moeilijk. Maar wel leuk”, zegt leerling Jim (16) met een gehaakte sombrero op zijn hoofd. De leerlingen houden wel van een uitdaging, en zeker als het voor een goed doel is. “We breien voor eenzame ouderen. Van elke verkochte smoothie met een mutsje gaat er 20 cent naar het Ouderenfonds. En ik vind dat oprecht een goed doel, want er zijn heel veel eenzame mensen in Nederland”, vertelt Noa (17).

Breien het nieuwe roken

Aan alles komt een eind, en zo wordt er ook aan deze kleurrijke ochtend een eind gebreid. Er is al heel wat wol omgetoverd tot halve of hele mutsjes. De leerlingen hebben de smaak goed te pakken, en gaan misschien stiekem nog wel even door. Het zijn immers geen afhakers! Breien is het nieuwe roken, toch?

Brei of haak ook mee

Wil jij ook mutsjes breien voor eenzame ouderen? Ontdek alles over de Goedgemutste Breicampagne!