menu Terug naar boven

Welkom op de website van het Ouderenfonds.
Maak hieronder uw keuze om door te gaan.

Of ga direct naar

Aan huis gekluisterd

riet nowé

“Oud worden is niet altijd leuk. Maar ik verzorg mijn man met liefde.” Riet Nowé (93) is mantelzorger. Dankzij het Ouderenfonds wordt er ook naar haar omgekeken.

Riet: “Nu zijn we aan huis gekluisterd.”
Kees: “Ik word goed verzorgd.”
Riet: “Wat zeg je?”
Kees: “Niks hoor.” “Laat het haar maar niet horen.”
Riet: “We zijn 63 jaar getrouwd. Ik verzorg hem met liefde. Hij is niet moeilijk.”
Kees: “Ik denk niet dat ik moeilijk ben, nee, maar daar kan een ander beter over oordelen.”

Uitlaatklep

Riet Nowé (93) is mantelzorger van haar man Kees Nowé. Kees (91) mist een uitlaatklep. Hij heeft altijd een drukke baan gehad en daarna genoten ze samen van reisjes met hun boot. Maar de boot moest 6 jaar geleden de deur uit. Nu is hij altijd thuis. “Als ik de deur uitga, zet ik altijd klassieke muziek aan voor hem”, vertelt mevrouw. En ze speurt de bibliotheek af naar grootletterboeken. Meneer: “Er zijn helaas weinig interessante boeken. Meestal zijn het streekromannetjes, maar ik zoek meer uitdaging. Puzzelboeken met grote letters zijn ook lastig te vinden.”

Wereldreizigers aan huis gebonden

Mevrouw: “Toen we thuis kwamen te zitten, vielen we echt in een gat. Maar nu vind ik het niet meer zo erg. We hebben genoeg van de wereld gezien. Als kind ging ik al de hele wereld over met mijn ouders. Later ging ik als directiesecretaresse werken voor Shell in Nieuw-Guinea en Curaçao en daar leerde ik mijn man kennen. Na ons huwelijk hebben we nog 8 jaar in Nigeria gewoond, totdat we voor de school van de kinderen terugkwamen naar Nederland.”

Eenzaam

“Oud worden is niet altijd leuk. Vrienden en kennissen overlijden. We kennen hier weinig mensen. En onze kinderen wonen niet in de buurt. 1 zoon is overleden toen hij 45 jaar was. Onze andere 2 zonen hebben hun eigen leven. Ik wil ze niet steeds om hulp vragen.”

Zorg voor de mantelzorger

“Door het Ouderenfonds kan ik er zelf ook eventjes tussenuit. Vorig jaar ging ik voor het eerst mee met een stranduitje. Alles was goed geregeld en verzorgd. Ik was vrij en kon doen wat ik wilde. Je maakt vanzelf een praatje met andere mensen die mee zijn. Nu ga ik vaker mee met de uitjes van het Ouderenfonds. Ik ken steeds meer mensen, dat is gezellig.”

Hulp

Kent u een partner van een mantelzorger die zelf steun kan gebruiken? Bel het Ouderenfonds op 0800 1325 (gratis).