Dit bereiken we samen met u

Geen enkele oudere hoeft zich ongewild eenzaam te voelen. Samen met vrijwilligers en donateurs zorgen we ervoor dat iedere oudere weer meetelt. Daarom delen we graag wat we dankzij uw steun voor elkaar kregen in 2017.

Onze ouderen

In Nederland leven ontzettend veel ouderen die zich eenzaam voelen. 1 miljoen mensen! Eigenlijk is het zo’n groot getal dat het moeilijk is om er een voorstelling van te maken. Of toch niet? Want in iedere wijk en in iedere straat wonen eenzame ouderen. Dus ook bij u in de buurt.

Ook zijn honderdduizenden ouderen kwetsbaar. Deze mensen lijken op het eerste gezicht gezond en zelfstandig, maar de zelfredzaamheid neemt af en kleine en grote problemen stapelen zich op. Hulp komt vaak te laat voor deze groep. Met alle gevolgen van dien.

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich iedere dag in voor eenzame en kwetsbare ouderen. Samen met u!

Wij verslaan eenzaamheid

“10 jaar geleden kwam ik er plotseling alleen voor te staan. Mijn vrouw stierf in mijn armen. Het is zo stil in huis. Daarom kijk ik echt uit naar het telefoontje van de Zilverlijn. Het is fijn dat er even iemand aan me denkt.” Frans Deurhof (67) wordt wekelijks gebeld door de Zilverlijn, de gratis belservice voor eenzame ouderen. In 2017 bellen de vrijwilligers van de Zilverlijn meer dan 15.000 keer met een oudere. “Ik hoop dat ze me nog lang blijven bellen. Ik kan privédingen bespreken en even mijn hart luchten.”

Wij bevorderen zelfredzaamheid

In september 2017 zijn we gestart met een nieuwe dienst, Match. Ouderen die een wens hebben – zoals iemand die wekelijks een kopje koffie komt drinken of iemand om mee te wandelen – kunnen deze opgeven bij het Ouderenfonds. Vrijwilligers kunnen zich opgeven om een wens te vervullen. Vervolgens maakt het Ouderenfonds de match: een vrijwilliger die past bij de oudere en het verzoek. Match slaat aan en in de laatste drie maanden van 2017 maken we maar liefst 270 matches tussen ouderen en vrijwilligers. Zo kreeg Mieke Koning (87) computerles. “Ik heb al 9 jaar een computer in huis maar wist niet zo goed hoe het werkte. Maar dankzij de computerles weet ik nu veel meer. En ik mag die meneer altijd bellen als ik weer eens een verkeerd knopje heb ingedrukt.”

Wij empoweren mensen

Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het zijn vaak sluipende processen van opeenstapelende factoren in iemands leven. Veel ouderen vragen zich hierbij af: wat is mijn rol (nog) in de maatschappij? Wij zorgen ervoor dat ouderen (weer) een rol op zich kunnen nemen in de maatschappij.

Neem bijvoorbeeld Willem de Jong (75). Om zijn kennis en kunde blijvend in te kunnen zetten, begeleidt hij student Nine. “Ik vind dit idee van het Ouderenfonds zo mooi en nuttig. Een ervaren senior met levens- en werkervaring die een onervaren student helpt bij het leren studeren. Ik heb de indruk dat ‘mijn’ student Nine mijn begeleiding als nuttig ervaart.” En Nine (21) vult aan: “Willem is mijn stok achter de deur en zorgt dat ik zelfverzekerder aan een tentamen begin. Ik voel me gehoord en krijg wijze adviezen. Een topervaring.”

Meer resultaten

Dankzij uw steun hielpen we afgelopen jaar tienduizenden ouderen. Ouderen zoals meneer Deurhof en mevrouw Koning. En we doen nog veel meer.

Een greep uit onze resultaten in 2017:

  • In 87 gemeentes rijdt de BoodschappenPlusBus. Ruim 25.000 ouderen doen samen hun boodschappen of gaan een onbezorgd dagje uit.
  • Voor en door ouderen. Ons Ouderenpanel is flink uitgebreid tot meer dan 2.700 ouderen.
  • Bijna 100 breiclubs van Samen Breien bieden honderden dames wekelijks ontspanning en gezelligheid.
  • Zo’n 2.500 ouderen genieten in 2017 dankzij het Ouderenfonds van een dagje strand.
  • In september starten we met Ouderenfonds vakanties. Met de eerste reis in december gaan 38 eenzame ouderen mee.
  • Het aantal (amateur)clubs van OldStars walking football stijgt flink. Elke week staan 3.000 voetballende 60-plussers op het veld.

Jaarverslag Nationaal Ouderenfonds 2017

Dit is slechts een kleine greep uit de resultaten van het Nationaal Ouderenfonds. Met uw tijd, gift of actie maakt u het verschil voor eenzame ouderen. Dank u wel!

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
CBF Erkend ANBI