Stranduitje Kijkduin Ouderenfonds

Geen enkele oudere hoeft zich ongewild eenzaam te voelen. Samen met vrijwilligers en donateurs zorgen we ervoor dat iedere oudere weer meetelt. Daarom delen we graag wat we dankzij uw steun voor elkaar kregen in 2016.

Onze ouderen

In Nederland leven ontzettend veel ouderen die zich eenzaam voelen. 1 miljoen mensen! Eigenlijk is het zo’n groot getal dat het moeilijk is om er een voorstelling van te maken. Of toch niet? Want in iedere wijk en in iedere straat wonen eenzame ouderen. Dus ook bij u in de buurt.

Ook zijn honderdduizenden ouderen kwetsbaar. Deze mensen lijken op het eerste gezicht gezond en zelfstandig, maar de zelfredzaamheid neemt af en kleine en grote problemen stapelen zich op. Hulp komt vaak te laat voor deze groep. Met alle gevolgen van dien.

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich iedere dag in voor eenzame en kwetsbare ouderen. Samen met u!

Wij verslaan eenzaamheid

“Ik zit de hele dag alleen. Ik heb hier geen vrienden. Mijn kinderen wonen ver weg. Dat is weleens moeilijk. Want je hoort je eigen stem niet meer.” Joke van der Klauw (85) meldt zich aan voor de Zilverlijn, de gratis belservice voor eenzame ouderen. Net als ruim 500 ouderen wordt ze in 2016 wekelijks gebeld door een vrijwilliger. “Het telefoontje van de Zilverlijn doorbreekt mijn week. Ik hoor weer een stem.”

Wij bevorderen zelfredzaamheid

Zonder hulp komen veel ouderen moeilijk de deur uit. Boodschappen doen of een uitje maken kan dan knap lastig zijn. Of zoals Adri Bovée (83) vertelt: “Zonder hulp kan ik niet naar mijn man in een woonzorgcentrum verderop.” Adri stapt daarom net als 20.000 andere ouderen in 2016 op onze BoodschappenPlusBus. “Dankzij de BoodschappenPlusBus kan ik bij mijn man op bezoek. Ik zou de bus echt niet willen missen. En de vrijwilligers zijn heel behulpzaam!”

Wij empoweren mensen

Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het zijn vaak sluipende processen van opeenstapelende factoren in iemands leven. Veel ouderen vragen zich hierbij af: wat is mijn rol (nog) in de maatschappij? Wij zorgen ervoor dat ouderen (weer) een rol op zich kunnen nemen in de maatschappij. Neem bijvoorbeeld Willem de Jong (75). Om zijn kennis en kunde blijvend in te kunnen zetten, begeleidt hij student Nine. “ik vind dit idee van het Ouderenfonds zo mooi en nuttig. Een ervaren senior met levens- en werkervaring die een onervaren student helpt bij het leren studeren. Ik heb de indruk dat ‘mijn’ student Nine mijn begeleiding als nuttig ervaart.” En Nine (21) vult aan: “Willem is mijn stok achter de deur en zorgt dat ik zelfverzekerder aan een tentamen begin. Ik voel me gehoord en krijg wijze adviezen. Een topervaring.”

Meer resultaten

Dankzij uw steun hielpen we afgelopen jaar tienduizenden ouderen. Ouderen zoals mevrouw Van der Klauw en mevrouw Bovéé. En we doen nog veel meer. Een greep uit onze resultaten in 2016:

  • Niet langer alleen met kerst. 8.650 ouderen vieren kerst met een diner of concert. 120.000 eenzame ouderen ontvangen een kerstkaartje.
  • Weg met de zomereenzaamheid. 3.000 ouderen genieten van een stranduitje.
  • Voor en door ouderen. Ruim 2.000 ouderen laten van zich horen via ons Ouderenpanel.
  • Onze OuderenOmbudsman helpt weer veel ouderen en hun naasten met allerlei vragen op het gebied van ouder worden. We lanceren onder meer een checklist voor het inhuren van alternatieve mantelzorg tegen betalting.
  • Verbroedering. 1.250 Old Stars voetballen bij hun favoriete (amateur)club. Honderden dames breien en haken erop los bij de 87 clubs van Samen Breien.

Jaarverslag Nationaal Ouderenfonds 2016

Dit is slechts een kleine greep uit de resultaten van het Nationaal Ouderenfonds. Met uw tijd, gift of actie maakt u het verschil voor eenzame ouderen. Ontdek alle resultaten van ons werk: blader online door het jaarverslag of kies hieronder voor een download.

 

Jaarverslag 2016
Jaarrekening 2016
Accountantsverklaring