12 juni 2019

‘’Het onderwerp LHBT-ouderen is nog verrassend vernieuwend op het MBO.”

Docent zorg & welzijn Zoë Bakker, Medivus

Zo vertel je MBO studenten over LHBT-ouderen

”Het onderwerp LHBT-ouderen is nog verrassend vernieuwend op het MBO. Het is moeilijk in te schatten hoe studenten hier op reageren. De klassen die ik les geef zijn heel gemengd, door achtergrond en afkomst. De meeste studenten zijn positief en vinden het een interessant onderwerp. Vaak hebben zij nooit over diversiteit en seksuele voorkeur nagedacht. Veel van hen staan er niet bij stil hoe bepalend hun houding is voor de ouderen die zij verzorgen.

Het is uitdagend om het onderwerp bespreekbaar te maken en te zien hoe het onderwerp aankomt bij de studenten. Bij studenten zie ik vaak eerst een hele primaire reactie, vanuit het eigen gevoel. Door veel vragen te stellen kunnen zij zich beter verplaatsen in de doelgroep. Het bespreken van casussen helpt daar goed bij. Ik bespreek praktijksituaties, moeilijke situaties die je tegen kan komen in de praktijk. De film van Ans gemaakt door Oudkast is een hele goede introductie voor het onderwerp. Het helpt studenten zich te verplaatsen in LHBT-ouderen en hun geschiedenis.

Het Nationaal Ouderenfonds stelt veel informatie en lesmateriaal beschikbaar. Ook kan ik met het Ouderenfonds en andere docenten sparren over het bespreekbaar maken van het onderwerp LHBT-ouderen. Het is een voordeel dat ik vanuit mijn eigen ervaring kan vertellen, ik merk dat dit veel indruk maakt op de studenten. Ik val zelf op vrouwen en het stoort mij als er aannames gedaan worden. Daarom draag ik graag bij aan een goede beeldvorming bij studenten.’’

Docent Zoë Bakker van Medivus is ervaringsdeskundige en werkt al een half jaar met het lesmateriaal van het Nationaal Ouderenfonds. In oktober 2018 gaf het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met Consortium Beroepsonderwijs een workshop over LHBT-ouderen aan docenten van ruim 10 MBO scholen.

Uit angst voor negatieve reacties houden veel andere homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (lhbt) ouderen hun geaardheid vaak voor zich, soms hun leven lang. Dit maakt deze ouderen extra kwetsbaar. Met het programma ‘Onzichtbare ouderen’ biedt het Ouderenfonds (toekomstige) zorgprofessionals handvatten zodat zij goed om kunnen gaan met diversiteit en iedereen goede zorg kunnen bieden. Dit kunnen we doen door steun van Het Blauwe Fonds.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI