28 augustus 2018

‘De laatste jaren was ik niet alleen, maar wel eenzaam. Nu is mijn man ook overleden en ben ik echt alleen. Een dagje uit is dan heerlijk.’

“Ik woon nog op mezelf hoor. Ik ben geen mens om op mijn kont te zitten. Tot mijn 76e heb ik gewerkt als hulp in de huishouding. Ook ben ik al jaren vrijwilliger bij de voetbalvereniging en de damesclub. Ik verzorg dan de koffie en ruim daarna op.”

Wil probeert zoveel mogelijk erop uit te gaan, maar dat valt niet altijd mee. “Ik loop met een rollator. Als ik op bezoek wil bij iemand, ben ik afhankelijk van de taxi. Ik wil mijn kinderen niet teveel lastigvallen en vraag hen alleen om hulp als het echt nodig is. Bijvoorbeeld om me een keer naar de dokter te brengen, maar daar kom ik gelukkig bijna nooit.” Eén keer per week gaat haar dochter mee boodschappen doen. “Soms loop ik zelf nog een keer naar de supermarkt voor een boodschap. Is een kwartiertje met de rollator, dat gaat net.”

Breien voor het goede doel

Als Wil thuis is, is ze veel alleen. “Ach, dan pak ik mijn breiwerkje en ga ik breien voor het goede doel. Wat moet ik anders? Ik sluit mezelf niet op hoor. Je moet niet achter de geraniums gaan zitten. Ik maak een praatje met de buurvrouw en gelukkig zie ik mijn kinderen nog vaak. Maar als je veel alleen bent, dan is een dagje uit wel heel erg fijn!”

Niet alleen, wel eenzaam

Wil is 63 jaar getrouwd geweest. “Mijn man had Alzheimer. Hij kon de laatste jaren niet veel meer. Voor hem bestond er geen wereld meer, hij zei helemaal niets. Dat was erg moeilijk. Ik was de hele dag bezig met hem. Vorig jaar is hij overleden. Ik zei altijd: ‘Ik ben niet alleen, maar wel eenzaam’. En nu is hij er niet meer. Het was te verwachten, er is niks aan te doen. Maar nu ben ik echt alleen.”

Gezellig met de dames op het strand

Het stranduitje is een welkom dagje uit voor mevrouw Nooteboom. “Kind, ik ben al jaren niet meer op vakantie geweest! Vroeger fietste ik helemaal naar Rockanje of Hoek van Holland en ging ik daar naar de zee. In Kijkduin ben ik niet eerder geweest, maar het is hier wel heel fijn. Ik vermaak me heel goed op dit stranduitje. Lekker op het strand, mooi weer en de gezelligheid van de andere dames. Het is gewoonweg fantastisch.”

Ga met ons mee op stap

Bekijk de evenementenagenda en wie weet zit er iets moois voor u bij.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI