15 april 2020

Tjitske van Eenige (75) is coördinator van de breiclub in Hoogmade. Normaal gesproken gaat zij om de week naar de breiclub toe. ‘Ik probeer nu contact te houden via de computer en telefoon.’

”Om iedereen bezig te houden stuur ik nieuwe patroontjes door. Ook zijn er een stel mutsjes aan het breien voor de Goedgemutste Breicampagne. Iedereen redt zich wel.”

Nieuwe technieken

Het binnenblijven is voor Tjitske even wennen. “Ik was toch wel heel vaak onderweg. Ik heb het allemaal eens opgeschreven en in een maand tijd zijn er toch twintig afspraken die niet doorgaan. Nu heb ik wel wat meer tijd om te hobby’en. Ik probeer allerlei nieuwe technieken uit. Tegenwoordig kun je met YouTube zien hoe het moet.”

Blikgroenten

Naast de bijscholing heeft het vele binnenblijven ook gezorgd voor een verbetering in het huishouden. “Dat schoot er nog wel eens bij in! Er wordt nu wat meer schoongemaakt. En mijn boodschappen bestel ik één keer per week. Normaal heb ik altijd verse melk, maar nu houdbare melk. Ook meer diepvries- of blikgroenten. Producten waarvan ik denk: daar kom ik de week wel mee door.”

Beren

Voor de kinderen die buitenspelen, heeft Tjitske beren voor het raam gezet. “Ik was de enige in Hoogmade, maar inmiddels zijn er al zeven. Ik heb nog geen kinderen gezien, maar het staat wel gezellig.” Zelf komt ze niet verder dan de tuin. “Ik mis mijn vriendinnen, waar ik regelmatig gezellig mee ging eten. Degene die komen blijven bij mijn tuingrens staan en dan zit er nog drie meter tussen. Het is belangrijk dat je toch contact houdt met de buitenwereld. Dat je wel iemand spreekt of iets hoort van buiten. Ik zit veel online en als ik hoor dat er een persoonlijk berichtje binnenkomt dan ga ik gelijk even kijken.”

Koningsdag

Tjitske was al druk bezig met de voorbereidingen voor Koningsdag. “Ik zou een workshop geven hoe je een boekenlegger moet maken. Ook wilde ik meelopen in de optocht met mijn versierde rollator. Misschien dat ik hem nu maar gewoon buiten zet.”

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI