4 juni 2019

Hester van den Hazel (34) is vrijwilliger bij de Zilverlijn. “Ik bel nu al enkele jaren met ouderen om te horen wat er speelt in hun levens. En dat is een hoop! Het blijft dan ook bijzonder om voor deze doelgroep iets te kunnen betekenen, zelfs al ben je op afstand.”

Hester werkt als verzuimregistrator bij een mbo-school. Ze is flexvrijwilliger voor de Zilverlijn. Dit betekent dat zij naast haar baan regelmatig op maandag met verschillende ouderen telefoneert.

Herkenbaar

Het vrijwilligerswerk leert Hester dat iets kleins, zoals een goed gesprek, voor een ander iets groots kan betekenen. “Een tijdje terug telefoneerde ik met oudere dame die langzaam haar zicht aan het kwijtraken was. Zelf ben ik al blind vanaf mijn geboorte. Ik kon me daardoor goed in haar situatie verplaatsen.”

Luisterend oor

Het moeten verhuizen naar een zorginstelling, eenzaamheid, een gebrek aan mobiliteit, zelfs de dood. Het zijn soms zware thema’s die de ouderen aandragen in hun gesprekken met Hester. Toch gaat zij deze niet uit de weg. “Het is mijn rol om een luisterend oor te bieden en een opbeurend woordje uit te spreken. Vaak is dat al genoeg om de stemming van de oudere positief te beïnvloeden.”

Slappe lach

De vrijwilligster benadrukt dat het tijdens haar beldiensten zeker niet alleen kommer en kwel is. “Een man nam laatst wat gehaast op. Bleek dat hij zijn kunstgebit niet had ingedaan. Of ik nog even geduld had? Een minuutje later hing hij weer aan de lijn. Toen ik hem vroeg of zijn tanden weer goed zaten, kregen we allebei meteen de slappe lach. Het ijs was meteen gebroken!”

Aanraden

Hester kan het iedereen aanraden om belvrijwilliger bij de Zilverlijn te worden. “Het biedt veel flexibiliteit omdat je dit werk vanuit huis kunt doen. Daarmee is het ook toegankelijk voor mensen met een beperking die om wat voor reden dan ook de deur niet uit kunnen of uit willen.”

Wil je ook vrijwilliger worden bij de Zilverlijn? Bekijk onze vacature!

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI