Een Schrijfmaatje tegen eenzame momenten voor duizenden ouderen in Nederland

Het Nationaal Ouderenfonds is succesvol gestart met Schrijfmaatje, een gloednieuw programma van de stichting waardoor ouderen in contact komen met een penvriend of -vriendin. Want post zenden en ontvangen vinden de meesten een genoegen. Zo ook de reeds 200 ouderen en 330 vrijwilligers die zich hebben aangemeld voor het correspondentie project. Schrijfmaatje is er voor mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in anderen en dit via de post willen delen met elkaar.

De 74-jarige mevrouw Huisman uit Assen geeft de service van het Ouderenfonds een dikke 11. Zij is zeer tevreden met haar ‘geweldige schrijfverteller’; de 40-jarige mevrouw Van Raak uit Diessen. En dat het niet alleen bij schrijven blijft blijkt in het geval van de match tussen Fokke Klijnstra en zijn vrijwilligster Ilona Pas. Meneer zocht een schrijfmaatje, die hij vond. Het kwam zelfs tot een ontmoeting waarbij de vrijwilligster hem leerde hem appen. Ook kwam zij in juni kijken naar een muzikaal optreden van Fokke in Leeuwarden waar hij  een eigen geschreven liedje over eenzaamheid op de gitaar speelde en zong.

 

De impact van post

De meeste ouderen houden van schrijven en het delen van verhalen over hun leven. Zij genieten echt van een postmoment. Het geeft ze het gevoel dat ze minder alleen zijn. De Schrijfmaatjes die op hun beurt iets terugsturen zorgen voor gespreksstof en een gevoel van betrokkenheid. En dat is geweldig voor ouderen die zich alleen voelen of ongehoord. Het idee om ouderen met een maatje te laten corresponderen kwam van Eef de Nooijer. Zij startte het project in 2014 vanuit Zeeland met het doel ouderen en vrijwilligers aan elkaar te koppelen als penvrienden. Directeur Corina Gielbert: „Postmaatje was al een geweldig project natuurlijk. En we zijn vereerd dat we het stokje van Eef mogen overnemen en omdopen tot Schrijfmaatje. We willen binnen twee jaar proberen 2.000 ouderen door heel Nederland aan een Schrijfmaatje te helpen.” Het project Postmaatje gaat door voor iedereen onder de 65 jaar.

 

Het belang van individueel contact

Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt met haar partners interventieprogramma’s voor ouderen, om een gevoel van eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. Zo brengen we ouderen in beweging en blijven ze sociaal actief. Naast Schrijfmaatje kunnen ouderen ook kiezen uit de overige projecten zoals Match, de Zilverlijn, Nationale Ouderendag, OldStars en meer. Zie ook ouderenfonds.nl.

 

Ook meedoen met Schrijfmaatje?

Meedoen aan Schrijfmaatje is gratis. U betaalt wel zelf voor de kaart of het briefpapier en de postzegel. U kunt zich aanmelden via 088-344 2000 of via de website ouderenfonds.nl/schrijfmaatje

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI