Ouderenombudsman waarschuwt voor babbeltruc

Het komt vaak voor, zeker bij ouderen aan de deur: babbeltrucs. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Zo zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen of hun kind bij u naar het toilet mag.

Helaas zijn er ook meldingen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van het Nationaal Ouderenfonds. De Ouderenombudsman geeft u tips zodat u voorkomt dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.

Wees alert!
De afgelopen tijd hebben wij verschillende meldingen gekregen van een babbeltruc met een bos bloemen. Twee dames bellen aan en vertellen dat ze een bos bloemen komen brengen namens het Nationaal Ouderenfonds. Hierna proberen ze binnen te komen en buit te maken. Staan deze dames ook bij u aan de deur? Bel 112 als ze nog in het zicht zijn, of bel met de algemene meldlijn van de politie 0900-8844 als de daders verdwenen zijn.

Zo herkent u een werver van het Nationaal Ouderenfonds

Staat er een werver namens het Nationaal Ouderenfonds aan de deur en heeft u twijfels over de betrouwbaarheid van de werver? Zo herkent u een werver van het Nationaal Ouderenfonds, hij/zij

  • draagt een jas met het logo van het Nationaal Ouderenfonds
  • geeft altijd een legitimatiebewijs van het Nationaal Ouderenfonds. Vraag hier gerust naar!
  • heeft een tablet bij zich waarop informatie over het Nationaal Ouderenfonds staat en het machtigingsformulier

Dit doen onze wervers

De wervers vertellen je graag meer over wat wij doen. Onze wervers zijn geen collectanten en mogen geen geld aannemen. Zij hebben een tablet bij zich, met daarop informatie over het Nationaal Ouderenfonds. Op deze tablet staat ook een machtigingsformulier waarmee mensen donateur kunnen worden. Onze wervers hebben een tablet bij zich om gegevens zoals postcodes meteen foutloos vast te leggen. Later ontvangt de nieuwe donateur een e-mail als bevestiging van de gemaakte afspraken.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u weten of er ook in uw woonplaats wervers aan de deur komen? Bij ons Klantcentrum (088-3442000) weten ze waar onze wervers zich nu bevinden en waar ze de komende tijd heen gaan.

Hoe meld ik een babbeltruc?

Zijn er onveilige omstandigheden tijdens een (wervend) gesprek aan de deur? Bel dan 112. Bel met de algemene meldlijn van de politie 0900-8844 als de dader verdwenen is. Aanvullend kunt u ook bellen met het landelijke meldnummer Veilig bankieren 088 385 65 55. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

Wat kunt u doen tegen babbeltrucs aan de deur?

  • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  • Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen.
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.

Kijk voor meer tips tegen babbeltrucs op www.politie.nl/babbeltruc

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI