28 augustus 2018

‘Nel, je ziet er nog goed uit.’ De complimenten en grapjes vliegen over de tafel bij de Samen Breien club van het Ouderenfonds.

Nel van Duren (90) gaat graag naar de winkel van Anja in Driebruggen. Want daar komen iedere dinsdag ouderen bij elkaar om samen te breien en plezier te maken. Breien kan Nel weliswaar niet, maar ze komt graag langs om te dobbelen. Want omdat ze slechter ter been is, kan ze niet makkelijk meer langs vriendinnen. En de winkel van Anja is om de hoek.

Nieuwe vriendinnen

“Dit is veel leuker” geeft Nel aan. “Ik ben hier onder leeftijdsgenoten. Ik kan hier op mijn oude dag samen met hen genieten en plezier maken. We gaan ook zo af en toe eens uit eten met elkaar. Die contacten had ik anders niet gehad. Daar ben ik nu heel blij mee.”

Samen breien, samen eten

Nel van Duren en haar nieuwe vriendinnen komen iedere week samen in de Samen Breien club van het Nationaal Ouderenfonds. Naast breien en samen eten, maken ze ook regelmatig uitstapjes. Binnenkort staat er een dagje zee op de planning. Al weet Nel nog niet zeker of ze mee gaat. “Ik ben bang dat ik dan veel moet gaan lopen.”

Mentaal fit

De dames aan tafel hebben zichtbaar veel lol. Het is niet alleen gezellig, het dobbelen zorgt voor mentale fitheid. “Je moet optellen, aftrekken en opletten. Zo blijf je scherp en train je ook je hersens.” Niemand is dé winnaar. “Dat is heel verschillend, de ene keer win ik en de andere keer wint iemand anders. Maar ik laat ze soms ook winnen.” Ondertussen regent het complimentjes. “Nel, je ziet er nog goed uit” klinkt er vanuit de rumoerige ruimte. Aaltje kan het niet goed horen. “Zet je gehoorapparaat harder Aaltje,” roept Annie.

Geheugen trainen

Het plezier en de lol spatten ervan af. “Zo lang als het kan, blijf ik langs komen. Zo weet ik wat er speelt, kan ik mijn geheugen blijven trainen en bovenal veel lol hebben met mijn nieuwe vriendinnen.”

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI