22 juni 2020

Nationale Ouderendag opgeluisterd door Voorleeslunch

Op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, lezen bekende en onbekende Nederlanders het Nationale Voorleeslunchverhaal voor aan ouderen. De Leescoalitie wil samen met het Ouderenfonds er voor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen worden voorgelezen, ook als ze hun huis moeilijk uit kunnen. Het Nationale Voorleesverhaal wordt geschreven door Kees van Kooten en hij leest het dit jaar zelf voor op televisie.

Verbinding

De Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de achtste keer plaatsvindt, laat zien dat voorlezen voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.

Veilig voorlezen

Door de coronacrisis is het onzeker of in oktober fysieke bijeenkomsten met ouderen georganiseerd kunnen worden. Het verhaal wordt dit jaar daarom voorgelezen via televisie. Dankzij Omroep MAX wordt het Voorleeslunchverhaal op Nationale Ouderendag uitgezonden rond lunchtijd op NPO1, meteen na het NOS Journaal van 12 uur. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn of in een zorginstelling verblijven, zich laten voorlezen door Kees van Kooten. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders ouderen thuis telefonisch voorlezen via de Zilverlijn. Daarnaast worden bibliotheken en zorginstellingen opgeroepen om zelf in actie te komen op 2 oktober, door bijvoorbeeld zelf hun oudere leden te bellen, of voor te lezen via live streaming vanuit de Bibliotheek.

De Nationale Voorleeslunch

De Nationale Voorleeslunch is een intiatief van de Leescoalitie. Sinds 2013 werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch te organiseren. Op alle deelnemende locaties wordt daarbij het Nationale Voorleeslunchverhaal voorgelezen. Tijdens eerdere edities lazen onder andere Nico Dijkshoorn, Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor.

Lees meer op nationalevoorleeslunch.nl

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI