30 november 2018

Mat (72) en Fethi (64) zijn teamgenoten in het OldStars walking football club in Heiloo. En ze hebben een relatie. Toen Mat nog de enige van het stel was bij de OldStars durfde hij niet goed te vertellen dat hij een vriend had. Nadat het hoge woord eruit was, kwam Fethi gelijk maar het team versterken.

High fives en knuffels

Hoewel Mat goed met zijn teamgenoten kon opschieten, vond hij het toch moeilijk en spannend om te vertellen over zijn geaardheid. Hij was bang voor negatieve reacties. Mat: “Ik heb het eerst aan mijn trainer verteld. Een paar dagen later hadden we training en heb ik iedereen in de kleedkamer bij elkaar geroepen. Gelukkig reageerde iedereen heel goed. Ik kreeg high fives en knuffels!” Mats teamgenoten maakten gelijk kennis met Fethi die een warm welkom kreeg. Mat: “Fethi had eerder geen bal aangeraakt, maar hij speelt nu mee in mijn team. Hij had niet verwacht dat hij het zo leuk zou vinden!”

Uit de kast

Mat weet al sinds zijn jeugd dat hij op mannen valt, maar hij heeft het altijd weggestopt. Het mocht niet, het was vies en je kreeg er van alles van, werd hem verteld. Mat trouwde, kreeg kinderen en kleinkinderen. Pas op zijn 66ste kwam hij uit de kast. Hij was net met pensioen en vroeg zich steeds vaker af wat hij met zijn leven wilde. “Het floepte er zo uit. Als je mij die ochtend had gevraagd ‘Wat wil je met je leven?’, dan had ik gezegd ‘Ik neem het mee naar mijn graf.’ Het was een moeilijke en verdrietige periode. Na vier jaar zijn mijn vrouw en ik toch gescheiden. Daar heb ik me schuldig over gevoeld, maar anders kon ik niet verder met mijn leven.”

Kopje koffie

Fethi komt uit Tunesië en woont sinds zijn 20e in Amsterdam. Zijn moeder merkte al vroeg aan hem dat hij anders was dan zijn broers. Hij heeft al een lange relatie met een man gehad. Toen hij ziek werd, zorgde Fethi voor hem tot hij overleed. Via via kwamen Mat en Fethi met elkaar in contact. Fethi: “Ik wilde eigenlijk geen relatie meer. Maar toen ik een mailtje van Mat kreeg, dacht ik: ‘Een kopje koffie kan altijd.’ En niet geschoten is altijd mis toch? Toen ik Mat zag, veranderde ik gelijk van gedachten!”

Jezelf zijn

Mat en Fethi zouden andere mannen of vrouwen die twijfelen om uit te kast te komen bij hun sportclub of vereniging, mee willen geven dat het fijn is om jezelf te kunnen zijn. Als je er erg tegenop ziet om het te vertellen, zou je ook eerst iemand die dicht bij je staat in vertrouwen kunnen nemen en om hulp kunnen vragen. Grote kans dat de reacties heel positief zijn.

Wat doet het Ouderenfonds?

Mat en Fethi kunnen zichzelf zijn bij hun club. Uit angst voor negatieve reacties houden veel andere homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (lhbt) ouderen hun geaardheid vaak voor zich, soms hun leven lang. Dit maakt deze ouderen extra kwetsbaar. Met het programma ‘Onzichtbare ouderen’ biedt het Ouderenfonds (toekomstige) zorgprofessionals handvatten zodat zij goed om kunnen gaan met diversiteit en iedereen goede zorg kunnen bieden. Dit kunnen we doen door steun van Het Blauwe Fonds.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI