31 oktober 2017

“Tilly wist ineens niet meer hoe ze koffie moest zetten. Toen wist ik dat het foute boel was. Achteraf gezien waren er eerder symptomen. Lezen ging al een paar jaar niet meer.” Het leven van echtpaar Peter en Tilly van Vegten (beide 72) stond compleet op zijn kop toen Tilly de diagnose Alzheimer kreeg.

De gezondheid van Tilly gaat gestaag achteruit. Waar het 21 jaar geleden begon met geheugenproblemen, kan Tilly nu ook niet meer lopen en praten. Peter doet er alles aan om te zorgen dat zijn vrouw niks te kort komt. “Ik heb een chronisch tijdgebrek. Ik doe zó veel op een dag. Boodschappen, koken, huishouden, klussen. Als Tilly glimlacht, weet ik waar ik het voor doe.”

Mantelzorgen als oude man

Tot vorig jaar deed Peter alle zorg zelf. Maar toen stortte Tilly ineens in elkaar en kon ze niet meer staan en lopen. Nu kom de wijkverpleging iedere dag. “Ik word ook een oude man en kan zelf steeds minder. Ik vind het moeilijk. Ik ben geen echtgenoot zoals in een gezonde situatie. Door de jaren heen neem je daarvan afscheid. Normaal overleg je met je echtgenoot. Ik kan dat niet meer, ik beslis.”

Geen woorden nodig

Tilly kan niet meer praten. Peter: “We kennen elkaar al zo lang. Ik zie aan haar ogen wanneer ze iets wel of niet leuk vindt. Verder communiceren we lichamelijk: aaien, hand vasthouden. Tilly herkent mij niet meer als haar echtgenoot, maar wel in de vorm van vertrouwen. Als ze mijn stem hoort, verschijnt een glimlach op haar gezicht. Het is een andere manier van communiceren; een heel dankbare.”

Verpleeghuis

Het glas van Peter is ondanks alles nog steeds halfvol. “De grootste angst van Tilly was altijd om naar een verpleeghuis te moeten. Toen ze de diagnose kreeg, zei ik meteen dat dat niet ging gebeuren. Daardoor kreeg Tilly meer rust. Maar het ging zeker niet zonder verdriet. Je kunt in ons huis zwemmen in de tranen, zo groot is het verdriet. Maar als je in een negatieve spiraal komt, klim je er heel moeilijk uit. Dus ik ga altijd door. Dat houdt me op de been.”

Eenzaam

Veel steun heeft Peter niet. “We worden natuurlijk ouder. Veel vrienden zijn overleden. Met 1 dochter hebben we geen contact meer. Het verdriet van onze andere dochter is zó groot, dat ik haar eigenlijk niet wil belasten. Na een bezoek vertrekt ze soms met tranen in haar ogen.” Peter neemt zijn ervaringen mee voor anderen. “Ik ben al lange tijd actief in de Alzheimerwereld. Ik geef ‘les in mantelzorg’. Mijn ervaring maakt indruk. Ik haal energie uit het lesgeven.”

Hulp van vrijwilliger

Om Peter te helpen en te zorgen dat hij ook weer een beetje tijd voor zichzelf heeft, helpt het Nationaal Ouderenfonds. Iedere week komt onze vrijwilliger Evelien langs. Peter: “Ik ben blij dat ik dan even ontlast ben.”

Na haar pensioen besloot Evelien om zich in te schrijven als vrijwilliger bij het Ouderenfonds. “Mijn zoon zei: ’Mam, als je met pensioen gaat mag je niet achter de geraniums verdwijnen hoor!’” Evelien maakte kennis met Peter en Tilly en er was gelijk een klik. “Van Tilly kreeg ik meteen een omhelzing en een kus. Dan weet je: het zit goed.”

“Ik heb altijd in de zorg gewerkt, ook met dementerende ouderen. Je krijgt zoveel liefde van deze mensen. Van de spontane momenten, zoals de knuffels, geniet ik het meest.”

Keerzijde mantelzorg

Evelien weet wat het is om te mantelzorgen. “Met veel liefde was ik er altijd voor mijn man, tot zijn overlijden. Maar mantelzorger zijn, heeft ook een keerzijde. Ik snap precies hoe Peter zich voelt. Alles draaide om mijn man, en ik paste mij aan.”

Peter vult aan: “Alles draait om Tilly. Maar dat is een keus die ik heb gemaakt. Ik weet zeker: andersom had Tilly ook zo voor mij gezorgd.” Peter knijpt even in Tilly’s hand. Ze lacht terug.

Vanuit je hart

“Zodra je je gaat afvragen of je het volhoudt, ben je al over de schreef, weg. Je doet het gewoon, uit liefde.” De kroonluchter zwiert zachtjes heen en weer terwijl buiten het zonnetje doorbreekt. “Als je iets met je hart doet, doe je niet snel iets fout. Zo simpel is het.”

“Zo is het!” Bevestigt Evelien. Ze geeft Tilly een dikke knuffel. “Tot volgende week hè, Til!”

Zorg voor de mantelzorger

Het Ouderenfonds steunt mantelzorgers van partners met dementie. Ontdek wat wij kunnen betekenen.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI