Veel mensen hebben vragen over activiteiten en evenementen met ouderen in verband met het coronavirus. Ook het Ouderenfonds volgt de richtlijnen van het RIVM.

Download hier onze printbare poster met richtlijnen.

Wij realiseren ons echter dat ouderen in deze situatie een extra kwetsbare doelgroep zijn, niet alleen vanwege gezondheidsrisico’s, maar ook omdat meer eenzaamheid dreigt te ontstaan. Vervang waar mogelijk de ontmoeting met waardevol contact op afstand, zoals met een kaartje of telefoontje.

Lees onze tips voor gesprekken met ouderen over het coronavirus.

Het Ouderenfonds vraagt iedereen om ontmoetingen met ouderen zorgvuldig af te wegen. We ondersteunen onze (lokale) organisaties en clubs bij een kritische afweging voor het wel of niet door laten gaan van activiteiten en evenementen.

Update 23 maart 2020

Het kabinet heeft op dit moment alle evenementen en samenscholingen verboden. Daarnaast is het advies om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

Daarom worden alle uitjes van het Ouderenfonds verplaatst, tot nader bericht. De uitjes die door of samen met een partner worden georganiseerd worden apart beoordeeld. Heeft u zich ingeschreven voor een uitje en wordt dit verplaatst? Dan ontvangt u van ons bericht.

Vrijwilligers wordt gevraagd om hun bezoek aan ouderen uit te stellen. Tip: maak alvast een volgende afspraak met de deelnemer, of vervang uw ontmoeting met een telefoontje, kaartje of e-mail.


 

Op 12 maart hebben wij dit persbericht verzonden:

Toenemende eenzaamheid onder ouderen door coronavirus

Het Nationaal Ouderenfonds roept op om in contact te blijven met ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds roept op om in contact te blijven met ouderen juist nu veel bijeenkomsten niet door kunnen gaan door het coronavirus. Voor veel ouderen die alleen wonen dreigt eenzaamheid. Het Ouderenfonds vraagt iedereen om extra aandacht voor ouderen te hebben en hen bijvoorbeeld meer te bellen of een kaartje te sturen. Ook biedt het Ouderenfonds de Zilverlijn, wekelijks telefonisch contact voor ouderen met vrijwilligers, en Schrijfmaatje, een structurele vorm van contact met een vrijwilliger per post. Beide diensten zijn kosteloos beschikbaar voor alle ouderen. Aanmelden kan via 088 344 2000 of ouderenfonds.nl/zilverlijn en ouderenfonds.nl/schrijfmaatje.

‘Wij ondersteunen met onze vrijwilligers via de Zilverlijn veel ouderen die zich zorgen maken,’ zegt Juliëtte Hasselbach, adjunct directeur bij het Nationaal Ouderenfonds. ‘Door het coronavirus is men extra voorzichtig met activiteiten voor ouderen en het bezoeken van ouderen. Het is heel fijn dat mensen rekening houden met elkaar. Helaas heeft het afzeggen van ontmoetingen ook een andere kant. Ouderen, soms toch al eenzaam, missen zo het contact dat voor hen veel kan betekenen. Als ontmoetingen te risicovol of niet mogelijk zijn, is bellen en schrijven een alternatief. Daarom zetten wij nu juist in op de Zilverlijn en Schrijfmaatje en roepen wij iedereen op om hetzelfde te doen. Maak een oudere blij met een kaartje, e-mail of telefoontje en blijf op die manier met elkaar in contact.’


 

Veel gestelde vragen

Gaan alle activiteiten en evenementen van het Ouderenfonds door?

Wij volgen dagelijks de officiële berichtgeving van het RIVM over het coronavirus. Het kabinet heeft per 23 maart 2020 alle evenementen verboden.

Wij vragen organisaties, clubs en vrijwilligers om zelf hierin hun verantwoordelijkheid te nemen en hun ontmoetingen te annuleren of te verzetten. Blijf het nieuws volgen. Lees hieronder de verdere procedure voor annulering/afmelden.

Hoe kan ik als deelnemer mijn geplande ontmoeting afzeggen in verband met het coronavirus?

Als u uw ontmoeting (activiteit, evenement, uitje) wilt afzeggen, dan kan dat bij de (lokale) organisatie zelf. Eventuele (on)kosten worden niet vergoed. Heeft u zelf klachten of symptomen? Zeg uw ontmoetingen af, blijf thuis indien mogelijk en kijk op de website van het RIVM welke maatregelen u kunt nemen. Ook bij twijfel over uw deelname verwijzen wij naar de website van het RIVM voor meer informatie en de actuele stand van zaken.

Tip: voor vervang uw ontmoeting met contact op afstand, bijvoorbeeld door een telefoontje, kaartje of e-mail.

Hoe kan ik als vrijwilliger mijn geplande ontmoeting afzeggen in verband met het coronavirus?

Als u uw ontmoeting (activiteit, evenement, uitje) wilt afzeggen, dan kan dat bij de (lokale) organisatie zelf. Bij afmelding op korte termijn van een persoonlijke ontmoeting kan de organisatie u vragen om zelf contact op te nemen met de deelnemer. Eventuele (on)kosten worden niet vergoed. Bij twijfel over uw deelname verwijzen wij naar de website van het RIVM voor meer informatie en de actuele stand van zaken.

Tip: maak alvast een volgende afspraak met de deelnemer, of vervang uw ontmoeting met een telefoontje, kaartje of e-mail.

Heeft u zelf klachten of symptomen? Zeg uw ontmoetingen met ouderen af, blijf thuis indien mogelijk en kijk op de website van het RIVM welke maatregelen u kunt nemen.

Wat is het advies voor organisaties, clubs en partners van het Ouderenfonds?

Het Ouderenfonds deelt met al haar betrokken organisaties, clubs en partners die de (lokale) ontmoetingen met ouderen organiseren een digitaal informatiepakket. Hierin delen we de actuele richtlijnen van het RIVM, onze mogelijkheden voor waardevol contact op afstand en tips voor gesprekken met (bezorgde) ouderen.

Wij verwijzen naar de website van het RIVM voor meer informatie en de actuele stand van zaken.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI