“Oh wat gezellig, wat leuk”, zegt Henk (77) uit Nijmegen enthousiast als hij de Roze Salon in Arnhem voor het eerst bezoekt. Op 4 oktober zijn er op Nationale Ouderendag talloze wensen van ouderen in vervulling gegaan. De wens van Henk heeft even moeten wachten, hij wilde namelijk een bezoek brengen aan de Roze Salon in Arnhem en deze wordt slechts op twee zondagen per maand gehouden. Maar het is het wachten waard! Dennis, bestuurslid van Het Blauwe Fonds, zorgt ervoor dat de wens van Henk vervuld wordt. Vanwege mobiliteitsproblemen was het voor Henk namelijk niet mogelijk om op eigen houtje te gaan. Eind oktober was het zover en ging Henk met vrienden Adri en Clem naar de Roze Salon.

Wat is de Roze Salon?

Maar wat is nu eigenlijk een Roze Salon? Deze vraag weet Henk simpel te beantwoorden. “Je moet eigenlijk gewoon een bruine kroeg voor je zien, dat is ook hoe de Roze Salon eruitziet”, legt Henk uit. “Alleen die in Arnhem is alleen voor mannen, dus als vrouw zijnde kan je beter naar een Roze Salon in een andere stad”. Dat het een ontmoetingsplaats voor LHBTI-ouderen is, hoeft niet uitgelegd te worden. “Er wordt gewoon gezellig gekletst, wat gedronken en gelachen”, vertelt Henk verder. Soms zijn er activiteiten, zoals een pubquiz of een karaokemiddag. Niks bijzonders, en juist daarom is het bijzonder. Het is een plek waar veel LHBTI ouderen elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen zijn.

Vrijwilliger

De Roze Salon an sich is niets nieuws voor Henk. Al 30 jaar is hij vrijwilliger in de Roze Salon in Nijmegen. In het verleden stond hij achter de bar, maar op een gegeven moment kon hij niet lang meer staan. “En dan is het tijd om andere dingen te doen waar ik goed in ben”, aldus Henk. “Nu zorg ik voor de hapjes en de soep”. Henk klinkt enthousiast en positief. Kijkend naar de mogelijkheden. “Oud van lichaam, jong van geest”, beschrijft hij zelf. Maar de Roze Salon in Arnhem is anders dan hij gewend is. “Het ziet er een stuk leuker uit, het is heel sfeervol. Het is heel gezellig. Echt een leuke middag. Ik was er nog nooit geweest en leer er het nodige van”, zegt Henk samenvattend.

Een aantal uren, versnaperingen en goede gesprekken later besluit het gezelschap om weer huiswaarts te gaan. Net als veel andere ouderen is het voor Henk vanwege afnemende mobiliteit belangrijk dat iemand tijd wil maken om hem van A naar B te rijden.  “Ik heb een vervoersprobleem, maar Dennis maakt het mogelijk dat wij hierheen konden gaan en hij heeft ons opgehaald”, zegt Henk. “Wist je dat hij net van vakantie komt?”, vraagt-ie erachteraan. Dennis, wensvervuller en bestuurslid bij Stichting Het Blauwe Fonds, is net getrouwd en met zijn man op vakantie in Duitsland. Op de terugweg haalde hij Henk in Nijmegen op om naar de Roze Salon in Arnhem te gaan. “Ik vroeg me af waar hij zijn man dan nu gelaten had, maar die had-ie gewoon op het treinstation afgezet”, grinnikt Henk vrolijk.

Het Blauwe Fonds

Deze wens is vervuld in samenwerking met Het Blauwe Fonds. Het Nationaal Ouderenfonds werkt aan het bestrijden van eenzaamheid onder alle ouderen. Er zijn veel homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBTI) ouderen die zich onzichtbaar voelen. Uit angst voor negatieve reacties houden ze hun geaardheid vaak voor zich, soms hun leven lang. Dit maakt deze ouderen extra kwetsbaar. Het Nationaal Ouderenfonds werkt in samenwerking met Het Blauwe Fonds binnen het project Onzichtbare Ouderen aan de acceptatie van seksuele diversiteit onder ouderen.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI