26 februari 2020

In De Derde Helft worden in de sportkantine allerlei activiteiten en ontmoetingen georganiseerd, voor én door ouderen. Helma Goedings (59) geeft fitnessles aan buurtbewoners van 55+. ‘Ik zie ouderen opbloeien’.

De sportvereniging USV Hercules in Utrecht doet mee aan De Derde Helft. In dit project worden in de sportkantine allerlei activiteiten en ontmoetingen georganiseerd, voor én door ouderen. Helma Goedings (59) geeft fitnessles aan buurtbewoners van 55+. ‘Ik zie ouderen opbloeien’.

Fitness, geen ouderengym

Ik noem mijzelf fitness-coach op de vrijdagmorgen. Oudere mensen krijgen van iedereen te horen dat ze moeten blijven bewegen. Van de fysio, van de dokter. Maar als je bij de dokter of fysio komt, dan ben je patiënt. Als je 60 wordt, wil je geen patiënt worden. Je wilt dan gewoon fitnessen. Fitness is een hip woord. Ouderengym klinkt een beetje suf. Als je zestig of zeventig bent, voel je je nog geen oudere, dan wil je nog meedoen. Het moet ‘hip’ zijn, dat je als oudere ook meetelt.”

Lekker met heupen zwaaien

‘Elke week doen er 20 á 30 ouderen mee. Ik sta daar echt van te kijken! Hiernaast zit de sportschool, maar daar gaan ze niet naar toe. Ze mogen bij mij doen wat ze zelf willen. De grens van ouderen is lager, dus moet je daar rekening mee houden. Ik laat ze fijn met de heupen zwaaien. Dat doe ik dan expres heel overdreven voor, met een knipoog! Dat waarderen ze wel, want iedereen doet mee en er wordt ook nog gelachen. Het enthousiasme, daar krijg ik enorm veel energie van.’

Opbloeien door De Derde Helft

‘De Derde Helft vind ik een goede formule. Mensen willen zelfstandig en leuk ouder worden. Dit sluit daar goed bij aan. Ik vraag vaak aan mensen wat ze leuk vinden. Bijvoorbeeld aan een vrouw die altijd heel verlegen is. Toen ik haar sprak, zei ze zachtjes – ‘vroeger heb ik veel jeu de boules gedaan’. Bleek ze Nederlands kampioen te zijn geweest. Ze begon helemaal te stralen en vertelde vol trots dat ze veel bekers had gewonnen. Ze bloeide helemaal op. Straks gaan we hier ook jeu de boules spelen en drie keer raden wie voor de groep gaat staan!’

Meer over De Derde Helft

Wilt u ook meedoen aan De Derde Helft of zelf een acitviteit starten? Ontdek meer over De Derde Helft.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI