Haal meer uit mantelzorg bij dementie

Om het maar met de deur in huis te vallen: dementie is hot. Niet vreemd als je bedenkt hoeveel mensen dementie krijgen. De kans dat iemand dementie krijgt is één op vijf, bij vrouwen door de hogere levensverwachting zelfs één op drie [Alzheimer Nederland, 2018]. Voor mantelzorgers van ouderen met dementie zijn er daarom de laatste jaren steeds meer voorzieningen gekomen. Er is veel mogelijk om de praktische problemen op te lossen; van dagopvang, lotgenoten contact, casemanagement tot betaalde en vrijwillige respijtzorg. Maar hoe zit het met de emotionele impact?

Het is ingewikkeld en eenzaam, maar…

Mantelzorgers van ouderen met dementie hebben het vaak al druk genoeg en het uitzoeken van de juiste ondersteuning en hulp is een heel karwei. Daarnaast heeft dementie een groot emotioneel effect: iemand met dementie verandert en dit is beangstigend voor alle betrokkenen.

En dan is er ook nog het continue zorgen. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers twee keer zo eenzaam zijn als de gemiddelde Nederlander [Dementiemonitor Mantelzorg 2018]. Mantelzorgers komen niet meer aan zichzelf en hun contacten of hobby’s toe. Vooral partners van ouderen met dementie komen in een sociaal limbo terecht. Dit gaat sluipend, beetje bij beetje brokkelt het sociale netwerk af. Iets om ons bij neer te leggen, of kan er toch meer uit gehaald worden?

…het is ook waardevol!

Mensen met dementie leven gemiddeld nog 8 jaar nadat de diagnose gesteld is. (Alzheimer Nederland, factsheet 2018). Dan is het dus zeker de moeite waard om te bedenken; wat haal ik als mantelzorger nog meer uit deze tijd?

Hoe zorg je nu dat je ondanks alles ook de toegevoegde waarde van het mantelzorgen kan blijven ervaren? Want het levert vaak ook een verdiept contact, een verrijkte relatie op. Wat kan je doen om samen nog van het leven te blijven genieten? Hoe kan je het zorgen combineren met even tijd voor jezelf?  En hoe haal je ondanks de ziekte het meeste uit elkaar en het samen zijn? Bij deze vragen kunnen mantelzorgers van ouderen met dementie wel wat hulp gebruiken.

Daarom start het Nationaal Ouderenfonds met telefonische coaching. In 2 tot 6 sessies bespreken we samen wat de vraag van de mantelzorger is en waar we op ons gaan richten. We leggen de nadruk op de emotionele en sociale kant van dementie en het mantelzorgen. Hierbij kijken we naar de positieve kant: wat kan er nog wél? Waar wordt je blij van en waar wordt je naaste blij van? Hoe kunnen we hier de voordelen uit halen? Om meer tijd vrij te maken voor positiviteit helpen wij je ook bij het organiseren van praktische oplossingen. Het doel is dat mantelzorgers én de oudere met dementie met deze coaching een positieve impact ervaren in hun leven.

Wat haalt u uit mantelzorg bij dementie?

Bel ons via 088-3442000 voor meer informatie of een eerste gesprek.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI