2 oktober 2018

Om herinneringen op te halen bij ouderen met dementie, roepen we u op om een bijzondere uil te breien of haken. Ontdek hier het verhaal van de bedenkster Joke Schuurman én hoe u mee kunt doen.

Hoe het begon

“Tijdens het opruimen van mijn huis, kwam ik iets tegen dat ik lange tijd geleden had gemaakt. Een uiltje met lavendel. Een geur(b)uiltje uit. Ik stuurde het op naar het Ouderenfonds voor het Samen Breien project.”

Wijze uil

Joke Schuurman had niet kunnen bedenken dat haar mooie uiltje zo’n bijzondere plek zou krijgen. Het gebreide uiltje werd de mascotte van het project Mi-Tale van het Ouderenfonds. Een project waarbij we dementerende ouderen en hun naasten helpen om herinneringen op te halen. En wat is hiervoor nu een mooier symbool dan een wijze uil?

Bijzonder bedankje

Mi-Tale wordt een interactieve app waarmee ouderen hun levensverhaal kunnen vastleggen. Deelnemers die helpen bij de ontwikkeling van de app krijgen nu het uiltje van Joke. Een schot in de roos vertelt de maakster zelf: “Als bedankje voor deelname willen ze deze mensen een aardigheidje geven dat hierbij past. Iets om in de handen te nemen, aan te voelen én ruiken. Toen mijn uiltje daar op kantoor binnenkwam was meteen de link gelegd. Vooral het geurtje (dat dementerenden kan helpen bij herinneringen naar boven halen), deed het ‘m.”

Gratis breipatroon uil

Joke raakte geïnspireerd en deed een voorstel. “Waarom maken jullie hier niet een actie van? Als ik nu een brei- en haakpatroon schrijf en jullie roepen mensen op om uiltjes te maken, is dat een idee?”

Dat is een idee! Doet u mee?

Brei of haak een uiltje en steun zo ouderen met dementie en hun naasten! Download gratis het patroon van Joke.

U kunt uw uiltje sturen naar:

Stichting Nationaal Ouderenfonds
t.a.v. Team innovatie
Postbus 2073
3800 CB Amersfoort

Namens onze ouderen: heel hartelijk bedankt!

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI