29 juni 2020

In Bergen rijdt de BoodschappenPlus bus weer rondt. Jan van Lin (66) is vrijwilliger bij de bus. “We vragen onze gasten de handen te desinfecteren, zelfstandig in te stappen en de gordel vast te maken. Na elke rit maakt de chauffeur een schoonmaakronde in de bus.”

Afgelopen maandag ging de BoodschappenPlusBus in Bergen weer voor het eerst de weg op. Jan van Lin (66), sinds 2 jaar planner bij Buurtbus Bergen, is er blij mee. “Het was allemaal even wennen. We hebben nu een desinfectiepaal, een scherm en alle benodigde schoonmaakmiddelen in de bus!”

Niet stilgezeten

In de afgelopen tijd hebben de vrijwilligers zeker niet stilgezeten. “We hebben onze vaste klanten wat presentjes opgestuurd met Moederdag en Pasen. En ook af en toe een telefoontje gepleegd met de deelnemers.”
Na meer dan drie maanden rijdt de bus nu weer. “De dankbaarheid die je ondervindt bij de deelnemers is gewoon fantastisch. Zij komen heel weinig de deur uit en kunnen op een heel laagdrempelige manier gebruik maken van de bus.”

Op het lijf geschreven

Bij het plannen van de busritten komt een heleboel kijken. Jan: “Ik maak met 3 collega’s de planning voor de ritten, de roosters en zorg voor de communicatie naar de vrijwilligers en deelnemers. Het is elke keer weer een leuke puzzel.” Jan werkte ruim 35 jaar in de IT. Toen hij met pensioen ging, kreeg hij een baan als vrijwilliger aangeboden bij de Buurtbus. “Ze zeiden dat het op mijn lijf geschreven was, dus dat wilde ik wel eens zien.”

Nieuwe wereld

Het leukste aan het vrijwilligerswerk vindt Jan het sociale contact. “Als je met pensioen gaat, heb je de kans nieuwe contacten te leggen. Nu ik met een team vrijwilligers aan het werk ben, tref ik ook weer mensen die ik al jaren niet heb gezien. Dat is toch wel een leuke nieuwe wereld geworden.”

De weg weer op

Door het hele land zijn de BoodschappenPlusBussen weer aan het opstarten. De komst van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de bussen een lange tijd stil hebben gestaan. Veel BoodschappenPlusBussen hebben het financieel zwaar te verduren. Helpt u mee om de bussen op de weg te houden?

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI