We werken aan sociale gelijkheid voor LHBTI-ouderen

“Ik heb geleerd om alleen te zijn”, vertelt Theo (82). “Vroeger ben ik vaak gepest of voelde ik me onveilig. Daarom vertel ik niet meer dat ik op mannen val.” Veel homo- of biseksuele ouderen voelen zich eenzaam. Het Nationaal Ouderenfonds strijdt voor de sociale acceptatie van LHBTI-ouderen.

Tips voor ouderen

Herkent u het verhaal van Theo? Wilt u een luisterend oor? Onze vrijwilligers staan voor u klaar.

Wilt u uw verhaal delen?

Deel (anoniem) uw persoonlijke verhaal en draag zo bij aan het project

LHBTI-ouderen

Wat is er aan de hand?

Het Nationaal Ouderenfonds werkt aan het bestrijden van eenzaamheid onder alle ouderen. Net als Theo zijn er veel homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse (lhbti) ouderen die zich onzichtbaar voelen. Uit angst voor negatieve reacties houden ze hun geaardheid vaak voor zich, soms hun leven lang. Dit maakt deze ouderen extra kwetsbaar.

Het Ouderenfonds start dit jaar met een meer inclusief beleid voor LHBTI’ers. Van het vrijwilligers- personeelsbeleid tot de communicatie op de website. Het Ouderenfonds wil streven naar een inclusieve, LHBTI-vriendelijke organisatie. Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds  toegankelijk zijn voor de LHBTI-doelgroep en dat alle LHBTI’ers zich ook thuis en welkom voelen in onze organisatie. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. We bieden een luisterend oor. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind.

Bekijk hier tips voor ouderen.

Toolkit voor docenten en zorgpersoneel

In samenwerking met MBO-docenten en studenten in de zorg en Europese partners ontwikkelde het Ouderenfonds een toolkit over inclusieve zorg. Deze toolkit bevat literatuur, activiteiten en tips & tricks over LHBTI en ouderen en zorg. Met dit materiaal kunnen MBO-docenten, onderwijzers, trainers of personeel in welzijn en zorg, deze thema’s op een laagdrempelige manier verwerken in hun lessen of training. De toolkit is gratis te downloaden en is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Bekijk de toolkit

Bekijk de videoclip True love van Moryz – gemaakt in het kader van dit project.

Bekijk de lijst met publicaties, films en handleiding (pdf)

Wist u dat...

20% van de LHB-ouderen bang zijn voor negatieve reacties van zorgprofessionals of medebewoners.

Ruim 30% van de LHB-ouderen zwijgt over seksuele voorkeur.

Een derde van de LHBTI-ouderen ooit aan zelfmoord heeft gedacht.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI