Wij versterken lokale initiatiefnemers

De drie pijlers van het Ouderenfonds zijn: actief ouder worden, een leeftijdsvriendelijke omgeving stimuleren en het bestrijden van eenzaamheid. Een goed voorbeeld hiervan is OldStars, waarin we teamsporten aanpassen, zodat senioren kunnen (blijven) deelnemen. Door onze ervaring met dit project weten we dat vooral lokale initiatiefnemers en verbinders hier een succes van maken. Het zijn namelijk vaak burgers, lokale welzijnsorganisaties of fysiotherapeuten die dit soort clubs of activiteiten oprichten en lokale deelnemers weten te mobiliseren. Wij willen initiatiefnemers op verschillende locaties online beter ondersteunen, zodat zij handvatten hebben om beweegactiviteiten groepsactiviteiten voor senioren op te zetten en te organiseren. Dat is wat SALSA mogelijk maakt!

Ondersteuning met het SALSA platform

Lokale initiatiefnemers en verbinders weten het beste waar de behoefte ligt en wat er in de buurt speelt. Om lokaal beter te kunnen ondersteunen werkt het Ouderenfonds samen met zes Europese partners aan de ontwikkeling van SALSA.

SALSA is een platform dat organisaties, zoals het Ouderenfonds, kunnen gebruiken om lokale initiatiefnemers te ondersteunen om leeftijdsvriendelijke sportgroepsactiviteiten op te zetten en te organiseren voor senioren (55+). Via dit platform delen organisaties hun eigen specifieke kennis met groepsleiders en kunnen groepsleiders ook ervaringen met elkaar delen. Senioren kunnen zien of deze innovatieve leeftijdsvriendelijke sport- of groepsactiviteit bij hen in de buurt vinden is, van te voren zien wie er meedoet en vooraf vragen stellen aan de specifieke groepsleider die bij hun in de buurt voor de groep staat.

Het Nationaal Ouderenfonds zet in Nederland SALSA in voor het programma OldStars, om die lokale initiatiefnemers te ondersteunen. Welke oefeningen zijn geschikt voor senioren? Hoe houd je rekening met verschillende fitheid niveaus? Hoe houd je de training interessant, zodat senioren blijven komen? Het SALSA platform biedt informatie en faciliteiten om elkaar te inspireren.

Partners:  LIFEtool, Netural, Mira, TerzStiftung, You.too, Roessingh Research and Development
AAL-programme, ZonMW

 

    
Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI