Delen van het levensverhaal

Het leven zit vol verhalen. Maar als een naaste dement wordt, kan het moeilijk zijn om herinneringen samen te blijven koesteren. Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt een app die ouderen met en zonder dementie en hun naasten helpt om hun levensverhaal vast te leggen.

De app die in het project MI-Tale wordt ontwikkeld, helpt ouderen met dementie en degenen om hen heen om samen persoonlijke herinneringen op te halen en vast te leggen. Met bestaand historisch materiaal, in de vorm van foto’s en video’s, maar ook door het toevoegen van eigen persoonlijke herinneringen. Door het spel te spelen wordt zo op persoonlijke wijze het levensverhaal van de hoofdpersoon vastgelegd. Nog belangrijker echter, is dat het spel het gesprek en begrip tussen de oudere met dementie en zijn/haar omgeving bevordert.

Het samen ophalen van herinneringen is belangrijk. Voor degenen rondom een oudere met dementie is het vaak maar lastig te begrijpen wat hun geliefde nu echt bezig houdt. Herinneringen van vroeger spelen voor hen een belangrijke rol: ervaringen in hun jongvolwassen leven hebben hen gevormd tot wie ze zijn en hoe zij zich voelen en gedragen. Het delen van deze herinneringen is echter vaak een uitdaging en voor degenen in hun omgeving is het lastig de juiste vragen te stellen om deze te achterhalen. Verschillende zorgmodellen spelen hierop in en bieden handvatten voor zorgprofessionals om het gesprek aan te gaan met ouderen met dementie.

De te ontwikkelen game maakt het makkelijker én leuker om  met een oudere in gesprek te gaan over vroeger, voor zowel familie, vrienden als zorgprofessionals van verschillende generaties. In eerste instantie wordt de app ontwikkeld voor ouderen met (beginnende) dementie en hun sociale omgeving. Ook voor ouderen zonder cognitieve beperkingen kan het echter interessant zijn hun levensverhaal vast te leggen met een interactief spel. In de loop van het project zal de app dan ook worden getest bij een bredere groep ouderen dan alleen hen met dementie.

Partners:

in Nederland (Consultancy Zorg Giersbergen, Eerste Verdieping Internet Consultancy, Vrije Universiteit Amsterdam), Oostenrijk (ENPP Böhm, LifeTool) en Cyprus (MK Prosopsis).

Subsidieverleners:

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI