Innovatief verhalen delen

In het internationale project hiStory ontwikkelt het Ouderenfonds samen met negen partners een nieuwe methode voor ouderen om verhalen te vertellen en te delen.

Het delen van verhalen met anderen kan veel moois brengen, voor zowel degenen die graag verhalen vertellen, als voor degenen die graag luisteren naar persoonlijke verhalen. Door verhalen te vertellen, kunnen verschillende generaties worden samengebracht, persoonlijke verhalen worden opgenomen in het collectieve geheugen van een gemeenschap of eenzaamheid voorkomen en bestreden worden.

hiStory biedt een innovatieve oplossing, met analoge en digitale onderdelen, waarmee verhalen kunnen worden verteld, beluisterd en gedeeld. Ouderen komen samen in georganiseerde bijeenkomsten waar verhalen over een bepaald thema worden verteld en opgenomen. De meest interessante verhalen worden, na selectie, gedeeld met familie en vrienden, maar ook met anderen, zoals leerlingen van een basisschool of museumbezoekers.

hiStory stelt mensen in staat om hun eigen verhaalproject te starten door een thema te kiezen, mensen uit te nodigen, bijeenkomsten te organiseren en samen te werken aan een mooi eindresultaat. Naast een online programma en een app voor tablet of smartphone waarmee deelnemers eenvoudig verhalen kunnen opnemen en beluisteren, kan ook analoog materiaal worden gebruikt om deelnemers te inspireren, om vertelvaardigheden te verbeteren en om tijdens de bijeenkomsten vooral ook plezier te hebben.

Door naar persoonlijke verhalen te luisteren, komt een dialoog tot stand en ontstaat sociale interactie. Wij geloven in de rijkdom aan herinneringen en verhalen van ouderen over de hele wereld als een middel om mensen en generaties te verbinden. Daarnaast ervaren ouderen een gevoel van meerwaarde doordat hun verhaal bijdraagt aan een groter geheel in de maatschappij.

 

Projectwebsite: https://hi-story.eu/visitor-ui/7c78c058-2b46-4ccb-a2da-d3936c2eafee

Looptijd: april 2019 – maart 2022

Partners: IJsfontein (NL); Gemeente Zutphen (NL)l Nous Wissensmanagement (AT); Austrian Institute of Technology (AT); Studio Dankl (AT); Wien Museum (AT); Wiener Zeitung (AT); iHomeLab (CH); Vicino Luzern (CH)

Subsidieverleners: 

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI