Bewegen met de spelcomputer

Bewegen is belangrijk. Dat weten we allemaal. Beweging vertraagt het ouder worden, houdt het lichaam gezond en geeft een lekker gevoel. En een vitaal lichaam is dus belangrijk om mobiel te blijven, (langer) zelfstandig thuis te wonen en ook om sneller te herstellen na een onverhoopte val. Maar dat is de theorie. In de praktijk komt het er vaak niet van om voldoende te bewegen of sporten. Daarom wil het Ouderenfonds bewegen weer leuk maken. Om dit voor elkaar te krijgen ontwikkelen we samen met Europese partners een digitaal spellenplatform: EnterTrain.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheidsstatus. Het verlaagt de kans op diverse chronische aandoeningen en depressie en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Daarnaast heeft het, specifiek bij het ouder worden, een positief effect op valpreventie, mobiliteit en zelfstandigheid. Kortom bewegen helpt om aan de maatschappij te blijven meedoen.

Een innovatieve manier om fysieke activiteit te stimuleren, is het spelen van computergames door middel van lichaamsbewegingen: de zogenaamde exergames: exercises (oefeningen) met een spelelement. Oorspronkelijk zijn veel games (spellen) vooral gericht op jongeren, terwijl deze ook ouderen kunnen helpen. Er is behoefte aan een product dat ook geschikt is voor minder digitaal vaardige gebruikers. Met een gebruiksvriendelijke vormgeving (kleur, formaat), aansprekende onderwerpen en laagdrempelige feedback in beeld en geluid. Het unieke aan dit platform is dat met behulp van een 3D-sensor het niveau van de beweging automatisch wordt aangepast. Hierdoor krijgt iedere deelnemer gepersonaliseerde, precies passende oefeningen. Mensen kunnen thuis spelen wanneer het hen uitkomt op hun eigen niveau. Door uitdaging op het juiste niveau raakt de oudere gemotiveerd én wordt het speelplezier verhoogd. Dat merkte Ria van Oostrom (76) ook als deelnemer aan de pilot. “Nu ik ouder word, krijg ik meer pijntjes. Dat hoort erbij. Maar ik leer graag oefeningen om fit te blijven. Ik wil fitter worden en zo lang mogelijk thuis blijven wonen.”

Partners

Subsidieverleners

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI