Being Me

Inclusieve zorg voor LHBT ouderen

Het Ouderenfonds staat voor een goede zorg voor alle ouderen. Onderzoek heeft aangetoond dat oudere LHBT’ers sociale uitsluiting ervaren in de zorg. Om dit tegen te gaan is het Ouderenfonds, voortbouwend op Onzichtbare Ouderen, een Europese samenwerking aangegaan om lesmateriaal en goede praktijken uit te wisselen voor een beter onderwijs aan onze toekomstige zorgprofessionals over de behoeften van LHBT ouderen.

Naarmate de bevolking van Europa ouder wordt, hebben steeds meer ouderen behoefte aan zorg en ondersteuning. Dit geldt ook voor oudere LHBTers, die vaak meer professionele zorg en ondersteuning nodig hebben, omdat velen geen kinderen hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat oudere LHBT-mensen sociale uitsluiting ervaren tijdens de interactie met zorgverleners en dat hun levensverhalen en -relaties over het hoofd worden gezien en ondergewaardeerd [NOF 2014, Higgins et al 2011, Almack et al 2010;]. In sommige gevallen is er zelfs sprake van directe discriminatie binnen gezondheids- en sociale zorgomgevingen.

Met het project BEING ME bevordert het Ouderenfonds in samenwerking met onderwijsinstellingen uit Nederland, Engeland, Ierland en Slovenië betere een meer inclusieve zorg voor LHBT-ouderen. Door  het uitwisselen van goede praktijken en lesmaterialen ondersteunen we docenten in het voorbereiden van onze toekomstige zorgprofessionals.  Door vaardigheden, kennis en competenties te verbeteren, zullen studenten in staat zijn een cultuur van ondersteuning, openheid en respect voor LHBT-identiteiten te ontwikkelen die essentieel is voor de inclusiviteit van oudere LHBT’ers in zorgomgevingen.

 

Partners: Stichting Consortium Beroepsonderwijs, Trinity College Dublin, Middlesex University, University of Ljubljana, Outhouse.
Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI