Kennis en innovatie

Door middel van onderzoek en innovatie pakt het Ouderenfonds maatschappelijke uitdagingen rondom ouder worden aan. We voeren projecten uit die leiden tot de ontwikkeling van nieuwe interventies, producten, diensten of processen om het welzijn van (kwetsbare) ouderen te verbeteren.

In deze projecten werken we samen met onderzoekscentra, bedrijven en universiteiten uit binnen- en buitenland. Samen bedenken we oplossingen voor de toenemende druk op zorg en welzijn door de vergrijzing. Daarnaast kijken we naar kansen: Nederlanders worden steeds ouder en blijven langer gezond. Hoe kunnen wij ouderen daarbij zo goed mogelijk ondersteunen?

De basis van onderzoek en innovatie zijn de behoeften van de ouderen. We betrekken ouderen en behartigen hun belangen bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Resultaten van de innovatieprojecten worden binnen de programma’s van het Ouderenfonds ingezet.

Sharing stories

Waardevolle gesprekken voeren

In het project Sharing Stories ontwikkelt het Ouderenfonds met haar partners een training voor vrijwilligers om waardevolle gesprekken te voeren met ouderen over hun leven en wat zij belangrijk vinden. Door het voeren van meer waardevolle gesprekken en nét iets verder te gaan dan het weer van vandaag, voelen mensen zich meer verbonden met elkaar en met zichzelf en hun eigen identiteit.

 

IConnect

Creatief contact maken met ouderen met dementie

Als Ouderenfonds zien wij onze toekomstige zorgprofessionals in Nederland als belangrijke factor in het welzijn van ouderen. Daarom heeft het Nationaal Ouderenfonds het project iConnect opgezet samen met de Hogeschool Utrecht en partners uit Finland, Italië en Griekenland. In iConnect ontwikkelen wij een lesmodule waarmee we studenten inspireren om voor de ouderenzorg te kiezen.

Pharaon

Ondersteuning bij zelfstandig wonen

Het Ouderenfonds onderzoekt hoe we ouderen kunnen ondersteunen. Het project Pharaon biedt de mogelijkheid om naar innovatieve manieren hiervoor te kijken, zoals verschillende tools en technologieën.

Being me

Inclusieve zorg voor LHBT ouderen

Het Ouderenfonds staat voor een goede zorg voor alle ouderen. Onderzoek heeft aangetoond dat oudere LHBT’ers sociale uitsluiting ervaren in de zorg. Om dit tegen te gaan is het Ouderenfonds, voortbouwend op Onzichtbare Ouderen, een Europese samenwerking aangegaan om lesmateriaal en goede praktijken uit te wisselen voor een beter onderwijs aan onze toekomstige zorgprofessionals over de behoeften van LHBT ouderen.

PACO

Gezond eten

Gezond eten heeft veel positieve effecten, niet alleen fysiek, maar ook sociaal en mentaal. In het PACO project doet het Ouderenfonds mee met een onderzoek naar het gebruik van digitale oplossingen om voedingsgewoonten van ouderen te ondersteunen en meer gezonde keuzes te maken.

Leaves

Hulp bij rouwverwerking

In het project Leaves werkt het Ouderenfonds samen met partners aan een online dienst die middels een virtuele agent een rouwhulpprogramma aanbiedt aan ouderen die hun partner hebben verloren.

hiStory

Innovatief verhalen delen

In het internationale project hiStory ontwikkelt het Ouderenfonds samen met negen partners een nieuwe methode voor ouderen om verhalen te vertellen en te delen.

SALSA

Gezond blijven met een online platform

Wij werken met zes Europese partners aan de ontwikkeling van SALSA. Dit is een platform dat organisaties, zoals het Ouderenfonds, kunnen gebruiken om lokale initiatiefnemers te ondersteunen om leeftijdsvriendelijke sportgroepsactiviteiten op te zetten en te organiseren voor senioren (55+).

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI