Peter en Tiny

Zorgt u voor een oudere met dementie? Bijvoorbeeld voor uw partner, familielid of goede vriendin? En wilt u soms eventjes tijd voor uzelf? Wij kunnen u koppelen aan een vrijwilliger die u helpt.

Even tijd voor jezelf

Veel mantelzorgers besteden veel uren aan het zorgen voor hun naaste. Zoals Peter van Vegten (72) die er alles aan doet om te zorgen dat zijn vrouw Tilly (72) niks tekort komt. “Ik heb een chronisch tijdgebrek. Ik doe zó veel op een dag. Boodschappen, eten koken, het huishouden. Maar als ik Tilly zie glimlachen, weet ik waar ik het voor doe.”

Het Ouderenfonds wil dat mantelzorgers zoals Peter eventjes tijd voor zichzelf kunnen hebben. Want even opladen is nodig als je veel voor iemand zorgt. We zien dat veel mantelzorgers weinig tijd hebben voor sociale contacten. Hulp van een vrijwilliger kan dan uitkomst bieden. Terwijl u tijd voor uzelf neemt, begeleidt de vrijwilliger degene voor wie u zorgt. Ze drinken bijvoorbeeld samen koffie of maken een wandelingetje.

Hoe werkt het?

  • U maakt uw verzoek bekend bij het Ouderenfonds. Wij gaan vervolgens op zoek naar een passende vrijwilliger. Samen met de vrijwilliger maakt u afspraken over wanneer de vrijwilliger langskomt en hoe u invulling wilt geven aan uw verzoek.
  • De vrijwilliger is getraind in omgaan met mensen met dementie, heeft een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en wordt door ons begeleid.
  • U heeft tijd voor uzelf en kunt een paar uur doen waar u zin in heeft.
  • De vrijwilliger begeleidt degene voor wie u zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling maken, een spelletje spelen of herinneringen ophalen.
  • De vrijwilliger verleent geen zorg, maar is er puur voor de gezelligheid.
  • De ondersteuning van de vrijwilliger is gratis.

Meld u aan

U kunt zich online aanmelden. U maakt een account aan en geeft vervolgens uw wens door. Kies bij ‘categorie’ voor ‘hulp bij dementie’. Wilt u eerst meer informatie of u telefonisch aanmelden? Belt u ons dan op 0800 1325 (gratis) of mail naar mantelzorg@ouderenfonds.nl