robothand europese projecten

Roessingh Research and Development is in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds het ironHand project gestart in Nederland. Het project ontwikkelt een robotische handschoen voor ouderen die een verminderde handfunctie ervaren, als gevolg van variërende gezondheidscomplicaties (artritis, beroerte, neuropathieën) en leeftijdsgerelateerd verlies van spiermassa.

Verminderde handfunctie heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven, het vermogen om te werken en activiteiten in het dagelijks leven uit te voeren. De ironHand handschoen voegt extra kracht toe aan de handgreep en andere relevante handbewegingen, waardoor ouderen ondersteund worden in hun alledaagse activiteiten.

Daarnaast wordt een monitor-functie toegevoegd via adaptieve trainingssoftware met oefeningen die op een extern scherm worden weergegeven (zoals een tv, pc of smartphone), waarmee de handschoen kan worden verbonden. Het oefenprogramma wordt gepersonaliseerd met behulp van gegevens uit de omgeving (bijv. het type beroep) voor motivatie. Sensoren in de handschoen zullen daarbij ook informatie verzamelen over het gebruik van de handschoen, wat draadloos wordt verstuurd naar het scherm. Dit systeem stelt gebruikers in staat om veranderingen in grijpfunctie tijdens het dagelijks leven bij te houden, wat niet alleen ouderen kan identificeren die een verhoogd risico hebben op een functionele beperking, maar ook strategieën  ondersteunen om spierkracht en handfunctie te trainen.

De handschoen zal in een interactief proces getest worden in samenwerking met ouderen in alle drie de landen. Het therapeutische effect zal worden getest, alsook de invloed op het functioneren van ouderen tijdens het uitvoeren van alledaagse activiteiten thuis en op het werk.

Vertegenwoordigers van 6 partners, van 3 verschillende Europese landen, hebben gezamenlijk overleg gehad ter plaatse van de projectcoördinator, Roessingh Research and Development te Enschede, om het aanstaande werk te coördineren. Het ironHand project wordt mede gefinancierd door het Ambient Assisted Living (AAL) Joint Programme en nationale overheden in Nederland, Zweden en Zwitserland. Het project heeft een looptijd van drie jaar, van 1 mei 2014 tot en met 30 april 2017.

Meer informatie is beschikbaar op de website van het project: www.ironhand.eu

Over het project

ironHand wordt mede gefinancierd door het Ambient Assisted Living Joint Programme en nationale subsidiegevers in Nederland, Zweden en Zwitserland. In Nederland is dat ZonMW.

Partners: ROESSINGH RESEARCH AND DEVELOPMENT, BIOSERVO, HOCOMA, NATIONAAL OUDERENFONDS, ESKILSTUNA KOMMUN, TERZSTIFTUNG