image-2018-03-08 (9)

Vrijwilliger Fred reed deze week als állereerste op onze gloednieuwe Wijkmobiel in Amersfoort. “Hij rijdt heel goed!” De Wijkmobiel en de Buurautoplus van het Nationaal Ouderenfonds zijn nieuwe mogelijkheden voor ouderen in Amersfoort voor een bezoekje aan een vriend, afspraak met de huisarts, of gewoon een dagelijkse boodschap. Belangrijk, want wie niet meer goed alleen de deur uit kan loopt het risico te vereenzamen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het stadhuis zijn de nieuwe auto’s officieel in gebruik genomen. Wethouders Imming (Wijkvoorzieningen) en Buijtelaar (Mobiliteit) maakten samen met ouderen en vrijwilligers onder luid getoeter het eerste ritje in de nieuwe auto’s. “Dit is een goed voorbeeld van hoe de mobiliteit van ouderen verbeterd kan worden”, aldus Buijtelaar. “En het is natuurlijk mooi dat er ook aan de duurzaamheid is gedacht doordat het elektrische auto’s zijn.”

Loopafstand

Mevrouw Barel (94) reed mee: “Gelukkig kan ik zelf nog naar veel dingen lopen, en doe dat meestal ook. Toch is de Wijkmobiel wel erg handig, zeker voor afspraken en locaties die niet binnen loopafstand liggen. Het is goed dat dit er voor ouderen is.”

Slecht ter been

De nieuwe vervoersmiddelen zijn ook toegankelijk voor ouderen die slecht ter been zijn en gebruik maken van hulpmiddelen bij het lopen. Wil (74): “Ik loop niet zo makkelijk, en veel dingen zijn voor mij simpelweg niet goed bereikbaar. Als ik ergens heen wilde, was ik tot nu toe op de regiotaxi aanwezig. Dit is een heel leuk alternatief, en de rollator kan ook nog eens prima achterin.”

Elektrische auto voor ouderen

Vrijwilligers brengen ouderen met deze elektrische auto’s tegen een vast laag tarief naar hun bestemming. Fred: “Ik ben nu al een aantal jaar met pensioen, en wilde me graag voor iets inzetten. Hier als chauffeur vrijwilligerswerk te doen is heel leuk. Voorlopig werk ik een dagdeel per week, maar in de toekomst zou dat best meer kunnen worden. En de auto rijdt goed, hoor!”

Uitstapjes

Ook biedt de nieuwe PlusBus033 ouderen de mogelijkheid om mee te gaan op leuke uitstapjes. Alle vervoersmiddelen zijn eenvoudig telefonisch boeken via Indebuurt033 die samen met het Nationaal Ouderenfonds de nieuwe initiatieven ondersteunt.