Het project MI-Tale is van start gegaan! In dit project ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds samen met partners uit binnen- en buitenland een digitaal en interactief spel voor ouderen met dementie en hun geliefden. Het spel helpt hen om samen persoonlijke herinneringen op te halen en vast te leggen.

De app die in het project MI-Tale wordt ontwikkeld, helpt ouderen met dementie en hun naasten om samen herinneringen op te halen en vast te leggen. Met historisch materiaal, zoals foto’s of video’s, en door het toevoegen van eigen persoonlijke herinneringen. Door het spel te spelen wordt het levensverhaal van de hoofdpersoon vastgelegd. Nog belangrijker echter, is dat het spel het gesprek en begrip tussen de oudere met dementie en de omgeving bevordert.

Waarom?

Het samen ophalen van herinneringen is belangrijk. Voor degenen rondom een oudere met dementie is het vaak maar lastig te begrijpen wat hun geliefde nu echt bezig houdt. Herinneringen van vroeger spelen voor hen een belangrijke rol: ervaringen in hun jongvolwassen leven hebben hen gevormd tot wie ze zijn en hoe zij zich voelen en gedragen. Het delen van deze herinneringen is echter vaak een uitdaging en voor degenen in hun omgeving is het lastig de juiste vragen te stellen om deze te achterhalen.

Voor wie?

Voor zowel familie, vrienden als zorgprofessionals van verschillende generaties is het makkelijker én leuker met dit spel om met een oudere in gesprek te gaan over vroeger. In eerste instantie wordt de applicatie ontwikkeld voor ouderen met (beginnende) dementie en hun sociale omgeving. Maar ook voor ouderen zonder cognitieve beperkingen kan het interessant zijn hun levensverhaal vast te leggen met een interactief spel.

Hoe pakken we dat aan?

In de komende 2 jaar werken we aan de ontwikkeling van de app. Dat doen we niet alleen, maar samen met de doelgroepen. Alleen ouderen en hun naasten kunnen ons immers vertellen waar zij behoefte aan hebben als het gaat om het delen van herinneringen. Dit jaar organiseren we interviews op zorgboerderijen in het zuiden van het land. In 2018 testen we op basis van deze verhalen een eerste prototype van MI-Tale.

In het project werken we samen met partnerorganisaties in Nederland (Consultancy Zorg Giersbergen, Eerste Verdieping Internet Consultancy, Vrije Universiteit Amsterdam), Oostenrijk (ENPP Böhm, LIFEtool) en Cyprus (MK Prosopsis). Het project maakt onderdeel uit van het Europese programma Ambient Asssited Living en wordt in Nederland gefinancierd door ZonMw. Meer informatie over het project is te vinden op www.mi-tale.eu