20171114_110559

“Ik wil ouderen nieuwe energie geven. Een samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds is een logische stap. Ons hart gaat uit naar ouderen.” Aan het woord is Thomas Maarssen, directeur van de Orchideeën Hoeve. Samen hebben we een bijzondere samenwerking: in 3 jaar tijd genieten maar liefst 3.000 ouderen van een tropisch dagje uit. Ontdek wat dit betekent.

“Ik vind het fantastisch hier”, zegt Annie Meijer (89) op een van de allereerste uitjes van het Ouderenfonds naar het subtropisch paradijs in Flevoland. “De tuinen zijn prachtig en iedereen helpt ons zo goed.” 8 jaar geleden was mevrouw Meijer voor het laatst bij de Orchideeën Hoeve. Toen genoot ze nog gezellig met haar man van de vlindertuin, de aapjes en de bloemenpracht. Nu is ze alleen.

Nieuwe energie

Speciaal voor ouderen zoals mevrouw Meijer wil Thomas Maarssen zich inzetten. “Tuurlijk hoef je er niet iedere dag op uit te trekken op je oude dag. Maar als je helemaal niet meer de deur uitgaat, ligt eenzaamheid op de loer. Bij ons geniet iemand van de mooie tuinen en ontmoet weer leeftijdsgenoten. Tijdens de lunch worden herinneringen opgehaald en overeenkomsten ontdekt en wordt er veel gelachen. Wij hopen zo nieuwe energie te geven!”

Genieten van het samenzijn

Als het aan mevrouw Meijer ligt slaat Thomas hiermee de spijker op zijn kop. “Het allermooiste aan het uitje is de lunch. Gezellig met elkaar aan tafel. Een beetje kletsen en genieten van het samenzijn. Thuis zit ik in mijn eentje met mijn bordje op schoot. Dan is dit toch veel gezelliger?”

Familiebedrijf

De Orchideeën Hoeve is een familiebedrijf. Thomas’ vader richtte het bedrijf op en nu runt Thomas het samen met broer Jeroen. “Onze ouders worden ook ouder. Ze zijn wel zelfstandig, maar hebben zeker hulp van ons nodig. Gelukkig kunnen mijn zussen, broers en ik helpen en wonen we in de buurt. Maar voor veel ouderen is dit niet vanzelfsprekend.”

Samenwerking Ouderenfonds

En het zijn precies díe ouderen waar Thomas graag iets voor betekent. “Als je weet dat ouderen eenzaam zijn of wat minder geld hebben, en je loopt samen door de tuinen… dat is toch prachtig!” Samenwerken met het Nationaal Ouderenfonds was dan ook een logische stap. “We waren op zoek naar een maatschappelijke invulling. Vanaf dag 1 zijn ouderen onze populairste bezoekers. En het Ouderenfonds is een goed doel met naam en faam. We hebben echt bewust gekozen voor het Ouderenfonds.”

Jungle voor ouderen

Om te zorgen dat het park voor iedereen toegankelijk is, doet de Orchideeën Hoeve ook echt moeite. “Als we iets nieuws bedenken, gaan we zelf in een rolstoel zitten en door de tuin rijden. De wildpaden mogen niet te wild zijn. En je moet elkaar goed kunnen zien.  Maar een hobbeltje her en der houden we er natuurlijk wel in: het gaat toch om een jungle beleving.” Voor mevrouw Meijer zit het in ieder geval wel snor. “Zelf ben ik niet meer zo mobiel. Ik heb mijn rollator veel nodig. Maar dit uitje gaat goed. Dat vind ik heel fijn.”

Herinnering

“We zijn erg blij met de samenwerking met het Ouderenfonds. We doen ons uiterste best om de ouderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Eentje waar ze nog lang op terug kunnen kijken. En andersom genieten wij ook dat we ouderen zo kunnen helpen.”

Doe mee met uw bedrijf

Wilt u net als Thomas Maarssen in actie komen voor ouderen met uw bedrijf? Bekijk de mogelijkheden. Of neem direct contact op met Astrid Berman of Daan Krijger van het Ouderenfonds om van gedachte te wisselen.