Steeds meer ouderen krijgen ermee te maken; ze wíllen wel op vakantie, maar ze kúnnen het niet meer. Reisondernemers doen er daarom goed aan om met hun vakanties in te spelen op de behoeften van ouderen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds, ABN AMRO en ANVR.

Eén op de vier 65-plussers gaat nooit op vakantie, terwijl 60% aangeeft dat wel graag te willen. Ria Vorstenbos (73) is een van hen. Ze is al lang niet meer op weg geweest. “Vroeger ondernam ik veel dingen. Nu gaat dat moeilijker. En wanneer je extra hulp nodig hebt, voel je je al snel bezwaard.” Veel ouderen kunnen net als Ria om fysieke, mentale of financiële beperkingen niet op vakantie.

Speciaal voor deze ouderen biedt het Nationaal Ouderenfonds vakanties met persoonlijke begeleiding aan. De vakanties bieden uitkomst voor ouderen die niet meer zelfstandig op vakantie kunnen. Zij worden tijdens de reizen begeleid door vrijwilligers die dag en nacht voor hen klaarstaan, activiteiten begeleiden en, waar nodig, medische handelingen verrichten. Ria ging onlangs met ons mee op vakantie. “Er zijn geen woorden voor hoe erg ik dit waardeer. Ik genoot met volle teugen. En het was fijn om ervaringen te delen met anderen.”

Volgens Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds, zijn deze vakanties hard nodig: “Iedereen zou minstens één keer per jaar op vakantie moeten kunnen. Je doet sociale contacten op, je ontspant en doet energie op om er de rest van het jaar tegenaan te kunnen. Dat geldt voor jongeren, voor werkende mensen, maar zeker ook voor ouderen. Wij zijn dan ook erg blij dat we deze vakanties kunnen aanbieden. Om zoveel mogelijk ouderen van de vakanties gebruik te laten maken, bieden wij de reizen tegen kostprijs aan.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat

  • Bijna de helft van de ouderen geeft aan dat ze op vakantie graag een nieuwe omgeving ontdekken
  • Vier op de tien 65-plussers heeft een bucketlist waarop vooral stedentrips hoog genoteerd staan
  • Steeds meer ouderen hun reis online boeken (22%)
  • 65-plussers brengen 15% van hun vakanties door met kinderen en/of kleinkinderen
  • Voor bijna 40% van de ouderen is hun lichamelijke conditie aanleiding om niet op vakantie te gaan

Ontdek meer over Ouderenfonds vakanties.