Nationale Ouderendag

Op 4 oktober 2019 was het Nationale Ouderendag. Dé dag om wensen van ouderen te vervullen. 

We beginnen in 2020 met de voorbereidingen voor een nieuwe Nationale Ouderendag. Houd deze pagina in de gaten.

Wat is Nationale Ouderendag?

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een dagje uit te gaan. Voor ouderen is dit lang niet altijd zo. Door een kleiner wordend sociaal netwerk of afnemende mobiliteit, gaan sommige ouderen steeds minder naar buiten. Op Nationale Ouderendag vervullen wij allerlei wensen van ouderen, van nog één keertje samen vissen tot een bezoekje aan een bijzondere plek voor de oudere.

Trotse hoofdsponsor

Restaurantketen De Beren was hoofdsponsor van Nationale Ouderendag 2019. Inmiddels telt de keten ruim 50 vestigingen, waar op Nationale Ouderendag veel ouderen uitgenodigd worden voor koffie, gebak en gezelligheid.

Waarom een Nationale Ouderendag?

In 2018 zijn er meer dan 5,5 miljoen ouderen in Nederland. Hiervan voelen meer dan 2,5 miljoen ouderen zich eenzaam. Goede kans dat ook bij u in de straat een eenzame oudere woont. Het Nationaal Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt. Daarom zetten we ons iedere dag, samen met duizenden vrijwilligers, in voor ouderen in Nederland die eenzaam, kwetsbaar of verminderd zelfredzaam zijn.

Hoe werkt Nationale Ouderendag?

  • Op Nationale Ouderendag vervult het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden wensen van ouderen.
  • Ouderen geven hun wens op bij een lokaal comité bij hun in de buurt. Ook kan iemand een wens voor een oudere indienen. Dit kan zowel online als offline. We hebben meer dan 20 comités van Den Helder tot Nuenen en van Leidschendam tot Assen.
  • Vrijwilligers kiezen een wens die bij hun past. De oudere en de vrijwilliger laten samen de wens uitkomen op Nationale Ouderendag.

Mevrouw De Boer mocht het water op

Vaak gaat het om kleine wensen, zoals nog eenmaal het ouderlijk dorp bekijken, een kroket uit de muur trekken, een trouwjurk passen, samen op pad of herinneringen ophalen op het strand.

“Eigenlijk heb ik niet zo veel te wensen. Behalve een stukje nougat bij de koffie ofzo. Maar als ik dan toch nog iets mag meemaken, dan wil ik de Regenboogklasse zien schitteren tijdens de Sneekweek”, vertelt Janny de Boer (91). En dus nemen we haar in 2016 mee het water op. “Ik heb mijn ups en downs, maar dat verrijkt je! Een gevoel van dankbaarheid overheerst als ik terugkijk op deze dag.

De eenvoudige wensen toveren bij ouderen een grote glimlach op het gezicht. De inspirerende verhalen achter de wensen ontroeren de wensvervullers. En de tijd en aandacht die jong en oud aan elkaar geven, zorgen voor onvergetelijke momenten en blijvende contacten.

 

Mevrouw Leupen bezoekt Wageningen

Voor mevrouw Leupen was Nationale Ouderendag 2019 een dubbele feestdag. Ze was net 100 jaar geworden én haar wens om haar oude stad Wageningen te bezoeken werd vervuld.

‘Ik heb mijn huis gezien! Het was zo’n leuk huis!’ roept mevrouw Leupen (100) enthousiast.

Mevrouw Leupen heeft niet alleen haar ouderlijk huis gezien, maar ook haar oude basisschool bezocht en geluncht met haar familie en vrienden. Het lokale comité heeft dit samen met de thuiszorg waargemaakt. Samen kunnen we veel bereiken. Wat een mooie dag!
Bekijk hieronder de video van mevrouw Leupen haar wensvervulling.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI