Jongeren Portretteren Ouderen

Maakt uw klas het mooiste portret van een oudere? Dan wint u misschien wel een schoolreis voor uw hele klas, samen met de ouderen die door de kinderen zijn geportretteerd. Een vakkundige jury beoordeelt de portretten en zet de winnende school in het zonnetje.

Jongeren Portretteren Ouderen is een initiatief van de Riki Stichting en het Nationaal Ouderenfonds om jong en oud op een creatieve en ongedwongen manier te verbinden. In het najaar van 2020 vindt het project voor de tiende keer plaats!

Meld uw school aan

Hoe werkt het?

U kunt ouderen (bv. de opa’s en oma’s van uw leerlingen) uitnodigen op school of contact opnemen met een verzorgingshuis of senioren­flat in de buurt om met de leerlingen ouderen te portretteren. Door persoonlijke gesprekken leren kinderen en ouderen elkaar beter kennen en kunnen de eerste schetsen voor de portretten worden gemaakt. Deze positieve ontmoetingen zijn vaak bijzondere momenten, doordat er echt aandacht is voor elkaar. Als school bent u vrij om de invulling naar eigen wens aan te passen, rekening houdend met de RIVM-maatregelen. Denk hierbij aan het uitnodigen van ouderen in de klas, het met de klas bezoeken van een woonzorgcentrum of door bv. te videobellen.

De mooiste portretten winnen een schoolreis voor de hele klas samen met de ouderen. Deze vindt plaats in het voorjaar van 2021. Hopelijk kunnen kinderen en ouderen dan weer veilig samen op pad.

Let op: de eerste 25 klassen die zich aanmelden worden extra in het zonnetje gezet. Zij ontvangen schilderdoeken voor de hele klas!

Hoe werkt het?

  1. Meld uw klas vóór 1 oktober 2020 aan.
  2. Nodig in september, oktober of november 2020 ouderen uit op school (opa’s, oma’s, ouderen uit een seniorenflat etc.). Maak op een veilige manier kennis en laat leerlingen de mooiste portretten schilderen!
  3. Vóór 12 november 2020 kunt u de 3 mooiste portretten van uw klas uploaden. U ontvangt hierover meer informatie nadat de klas of school is ingeschreven.
  4. Op 14 december ontvangen de winnaars bericht!
  5. Per categorie stelt de Riki Stichting een schoolreisje beschikbaar. De winnende klas gaat samen met de ouderen iets leuks doen. De categorieën zijn: onderbouw (groep 1-3), middenbouw (groep 4-6) en bovenbouw (groep 7-8).
  6. De prijsuitreiking is in januari 2021.

Ingezonden portretten uit 2019:

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI