1 miljoen ouderen in Nederland eenzaam

“Ik zit de hele dag alleen. Mijn kinderen wonen ver weg. Ik heb hier geen vrienden. Dat is wel eens moeilijk. Je hoort je eigen stem niet meer.” Joke van der Klauw is eenzaam. En zij is niet de enige. 1 op de 4 ouderen voelt zich eenzaam. Het Nationaal Ouderenfonds helpt hen. 

Dit doen wij voor ouderen

Bekijk onze projecten.

Word donateur

Help eenzame ouderen zoals Joke met een gift.

Wat is eenzaamheid?

Stel je eens voor: zonder rollator kom je buiten de deur niet meer ver. Maar familieleden en vrienden zijn overleden. De buurtsupermarkt heeft zijn deuren gesloten. En de kinderen wonen niet in de buurt. Trouwens, je kinderen val je sowieso niet graag lastig met jouw sores, want zij moeten ook hun eigen boontjes doppen met drukke banen en kleine kinderen. En eigenlijk schaam je je ook een beetje dat je je alleen voelt en dat alles niet meer zo makkelijk gaat als vroeger. Je hebt de wijkverpleger en schoonmaakhulp echt nodig, maar zelfs die zijn vaak te druk voor een kopje koffie.

Klinkt dit dramatisch? Dat kan het ook zeker zijn. Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan meestal niet van de ene op de andere dag. Het zijn sluipende processen. En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Gevolgen eenzaamheid

Eenzaamheid verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Eenzame ouderen blijken 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Daarmee is de kans op vroeg overlijden bij eenzaamheid twee keer zo groot als bij overgewicht. 

Het Nationaal Ouderenfonds helpt eenzame ouderen

Het Ouderenfonds vindt het ondragelijk dat ouderen ongewild eenzaam zijn en maakt zich zorgen om de gevolgen hiervan. Daarom bestrijden we eenzaamheid onder ouderen en proberen we op voorhand te voorkomen dat ouderen vereenzamen. We helpen ouderen bij het vergroten van hun sociale netwerk, versterken de zelfredzaamheid van ouderen en staan klaar voor vragen en een luisterend oor. Ontdek onze projecten voor ouderen.

Cijfers eenzaamheid ouderen

  • Ruim 1 miljoen 55-plussers voelt zich eenzaam. Dit is 1 op de 4 ouderen.
  • 200.000 ouderen zijn extreem eenzaam. Zij hebben hooguit eens per maand een sociaal contact. Iemand die vraagt: ‘Hoe gaat het met u?’.
  • Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Dit geldt specifiek voor sociale eenzaamheid. Het percentage mensen dat zich emotioneel eenzaam voelt, neemt toe vanaf 75 jaar. Vanaf 50-jarige leeftijd voelt meer dan 40% van de Nederlanders zich eenzaam. Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam. Van de 85-plussers voelt bijna 60% zich eenzaam.
  • Ook extreme eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Van de 65- tot 75 jarigen voelt ruim 7% zich (zeer) ernstig eenzaam. Voor 75- tot 85-jarigen geldt dit voor bijna 10%. Van de 85-plussers voelt bijna 14% zich extreem eenzaam. 
  • 75-plussers voelen zich sneller eenzaam door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner en andere leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.
  • Zowel mannen als vrouwen voelen zich eenzaam. Onder eenzame 85-plussers bevinden zich relatief veel vrouwen. Waarschijnlijk komt dit doordat oudere vrouwen vaker alleenstaand zijn dan oudere mannen.
  • Van alle 65-plussers woont ongeveer 52% alleen en van alle 75-plussers ongeveer 64,6%. Het meest eenzaam zijn alleenwonende ouderen die gescheiden zijn en weinig sociale relaties hebben.
  • 85% procent van de eenzame ouderen vindt het lastig eenzaamheid bespreekbaar te maken. Zij hebben het gevoel hiermee anderen lastig te vallen. 
  • Bronnen: TNS NIPO, RIVM, Sociaal Cultureel Planbureau, CBS, Nationaal Ouderenfonds, Onderzoek Professor Cacioppo, Universiteit van Chicago / The Journal of Psychology, 2012.

 

Wist u dat…

Ruim 1 miljoen ouderen zijn eenzaam.

200.000 ouderen zijn extreem eenzaam. 

Het Ouderenfonds helpt tienduizenden ouderen.

De hele dag alleen

“Ik hoor mijn eigen stem niet meer. Dat is moeilijk. Ik geniet van mijn luisterboeken. En het Ouderenfonds belt me iedere week. Dat doorbreekt de week.”

Joke’s advies.

Alleen met kerst

“Kerst is niet meer zoals vroeger. Als ik naar de foto’s van mijn man kijk, denk ik: was je maar hier.” Annet Pieters (81) kijkt daarom uit naar het kerstdiner van het Ouderenfonds.

Toch nog feest voor Annet

Dit doen wij voor ouderen

Bekijk onze projecten.

Word donateur

Help eenzame ouderen zoals Joke met een gift.

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 info@ouderenfonds.nl NL94 RABO 0311 9117 57
CBF Erkend ANBI