Hulp voor mantelzorger bij oudere met dementie

“Ik heb een chronisch tijdgebrek. Maar als ik Tilly zie lachen, weet ik waar ik het voor doe.” Peter van Vegten (72) is mantelzorger voor zijn vrouw met dementie. Het Nationaal Ouderenfonds zorgt dat mantelzorgers van ouderen met dementie ontlast worden door een getrainde vrijwilliger.

Ik zoek een vrijwilliger

Bent u mantelzorger van iemand met dementie en zoekt u ondersteuning? 

Ik wil vrijwilliger worden

Wilt u van betekenis zijn voor een mantelzorger?

Dit doet het Ouderenfonds voor mantelzorgers

  • Telefonische coaching voor mantelzorgers bij dementie
  • Het Ouderenfonds wil dat mantelzorgers zoals Peter eventjes tijd voor zichzelf kunnen hebben. Want opladen is nodig als je veel voor iemand met dementie zorgt. Ook zien we dat veel mantelzorgers weinig tijd hebben voor sociale contacten. 
  • Daarom zorgt het Ouderenfonds voor een vrijwilliger. Terwijl de mantelzorger tijd voor zichzelf neemt, begeleidt de vrijwilliger degene voor wie zorg nodig is. Ze drinken bijvoorbeeld samen koffie of maken een wandelingetje.
  • De vrijwilliger zorgt voor gezelligheid, en is dus geen zorgverlener.
  • De vrijwilliger is getraind in omgaan met mensen met dementie, heeft een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en wordt door ons begeleid.
  • Mantelzorger en vrijwilliger maken samen afspraken over wanneer de vrijwilliger langskomt en welke steun het beste past. 
  • Ondersteuning van de vrijwilliger is gratis.

Alternatieven voor mantelzorg

Als we aan mantelzorg denken, hebben we het over familie, vrienden of kennissen die onbetaald en langdurig zorgen voor hun naasten. Daarnaast is er betaalde mantelzorg: zorgaanbieders die vervangende mantelzorg tegen betaling aanbieden. De zorg verschilt: gezelschap bieden, hulp in het huishouden of lichamelijke verzorging. Ook de prijzen verschillen. Overweegt u om alternatieve mantelzorg in te huren, bijvoorbeeld voor uzelf of een naaste? Onze checklist helpt u op weg bij het kiezen van een zorgaanbieder die past bij uw wensen en verwachtingen.

Wist u dat…

Hulp bij dementie start in 2018

Mantelzorgen op leeftijd

“De grootste angst van mijn vrouw was dat ze naar een verpleeghuis moet. Dat laat ik niet gebeuren. Maar ik word ook ouder en kan steeds minder zorgen.”

Ontdek Peters verhaal.

Ik zoek een vrijwilliger

Bent u mantelzorger van iemand met dementie en zoekt u ondersteuning?

Ik wil vrijwilliger worden

Zorgt u dat mensen als Peter worden ontlast en hun partner met dementie een gezellige middag beleeft? 

Nationaal Ouderenfonds Smallepad 30E 3811 MG Amersfoort 088 344 2000 NL94 RABO 0311 9117 57
Vriendenloterij
CBF Erkend ANBI